
Prezența baghetelor în spațiile de interior asigură efectul unui aer grațios, ușor clasic și o sobrietate plină de gust. Orice specialist în domeniu confirmă că eleganța încăperii este ușor de organizat prin instalarea baghetelor decorative pentru tavan și pereți.
În prezent baghetele reprezintă soluția mult mai accesibilă la preț, ca timp și bani, decât cea de 20 ani în urmă și mai mult. Anterior baghetele erau realizate din lemn sau ipsos, iar astăzi avem la dispoziție varianta din polistiren de la De-Baget
S-a remarcat chiar și în clădiri cu etichetă (ambasade, muzee, reședințe supreme de stat) că se recurge la un asemenea truc de a utiliza produsele ornamentale din polistiren. Întrebăm, pe noi ce ne-ar putea opri?
Varietatea ornamentelor acum este mult mai amplă, diversificată după toate stilurile posibile de design interior.
Prețul baghetelor din polistiren variază de la 5 MDL până la 42 MDL pentru metru liniar în dependență de model și lățimea lor. Pentru instalare, meseriașii cer de la 10 la 30 MDL pentru metru liniar. Ca comparație, cele din ipsos costă în mediu de la 125 MDL până la 245 MDL pentru metru liniar inclusiv montarea – în dependență de lățime, volumul de lucrări, dacă există deja matriță sau nu, complexitatea ornamentelor ș.a.
Ați decis să adăugați sau să schimbați aspectul interiorului cu ajutorul plintelor de perete și tavan? Le puteți instala de sine stătător într-un weekend .
Iată câțiva pași care se poate de urmat pentru a obține acel decor cald și primitor, elegant și cu bun gust.
1. Pregătirea materialelor și uneltelor. Necesar:
- baghetă suficientă pentru finisarea unei încăperi (fiecare bucată de baghetă are lungimea de 2 metri);
- creion;
- ruletă;
- dispozitiv de tăiat la unghi;
- fierăstrău sau cuțit;
- adeziv pentru polistiren;
- dispozitiv pentru aplicarea adezivului;
- șmirghel (material abraziv);
- ace, cuie;
- burete umezit pentru curățarea pereților după lipirea baghetei.
2. Marcarea. Faceți semn pentru limita superioară și inferioară unde se va monta bagheta. Se recomandă ca aceasta să se monteze în raport cu fereastra, de exemplu. Astfel, este mult mai important ca din punct de vedere vizual ea să fie dreaptă, decât matematic, în raport cu linia de pornire a tavanului, de pildă.
3. De obicei se utilizează bagheta întreagă, însă la colțurile interioare/exterioare trebuie ajustate în așa fel încât să pară că este o linie continuă ce urmărește conturul intersecției din tavan și perete. Cu ajutorul unui dispozitiv de tăiat la unghi se rezolvă foarte ușor.
Bagheta se așează cu fața în jos, se fixează și se taie la capăt sub unghi de 45 de grade. În cazul colțurilor interioare partea de sus a baghetei trebuie să fie mai scurtă, în timp ce în cazul colțurilor exterioare, partea de jos trebuie să fie mai scurtă.
4. Șlefuiți marginea baghetei pentru ca aceasta să se unească cât mai bine cu următorul capăt.
5. Întindeți adezivul în partea superioară, în partea inferioară și în capetele baghetei și începeți lipirea din colțuri pentru a fi sigur că se unesc perfect. Presați ușor până când bagheta face priză cu peretele. Se poate de fixat cu acușoare fine până se usucă adezivul. Este aici o șmecherie: pentru a evita apariția fisurilor între baghete, tăiați și aici marginile la 45 de grade, dar din partea laterală. Fixați bagheta pe dispozitivul de tăiere aranjând bagheta cu fața spre dumneavoastră. Tăiați la un capăt astfel ca să înlăturați un unghi din spatele baghetei, iar la celălalt capăt tăiați din fața ei. Astfel, unind două baghete parte peste parte se primește un tot întreg. Acest truc este foarte comod pentru cornișele simple.





7. Surplusul de adeziv care poate apărea în urma presării și la îmbinări, poate fi curățat cu ajutorul buretelui umed.
8. Pentru ca totul să arate perfect, impecabil, vopsiți baghetele într-o vopsea care să se asorteze cu restul încăperii.
Vedem, deci, că baghetele numite și cornișe, plinte, carniz – sunt o alegere cum nu se poate mai inspirată și reușesc să evidențieze atât tavanul, pereții cât și pardoseala.
Iată și un video de la unul din furnizorii noștri.
Spor la lucru!