
De ceva timp, Viorel Lupașcu tot intră la dekora.md cu noi beneficiari pentru a le prezenta din varietatea produselor demne de interior. Ne bucurăm să-l vedem de fiecare dată, nu numai pentru că ar cumpăra ceva, dar pentru că este o persoană extrem de plăcută și întodeauna se împarte cu noi idei și soluții interesante în designul interior. Uneori, recunosc, ascultăm pe furiș ce propuneri aduce beneficiarului: unde și ce se mai poate de recomandat? Apoi, îndrăgim și mai mult produsele pe care le avem, căci le vedem deja cu alți ochi.
Am remarcat într-o zi, că Viorel a deschis un grup de comunicare între designeri pentru a discuta întrebări profesionale din domeniu și l-am rugat să ne povestească cum decurge, care sunt reușitele? Dumnealui a fost amabil să ne răspundă la un interview întreg :).
Hai să-l apreciem împreună!
- Să o luăm de la bun început. Cum ați hotărât să deveniți designer de interior?
- De mic copil aveam aptitudini artistice de a desena, de a picta, mai ales – de a meșteri diverse jucării, unelte. Desigur, din diverse jocuri de tip „constructor” iubeam la nebuine să construiesc diverse edificii – chiar am făcut și o copie a casei părintești. De aici, mulți îmi spuneau că voi deveni inginer-constructor, mai noi acum: Designer de Interior. Astfel, după gimnaziu au urmat 4 ani de Colegiu de Arte Plastice și mai apoi Academia de Arte, Universitatea Tehnică.
- Acum, vă vedem un designer talentat cu reputație bună. Deși sunteți tânăr, observăm o experiență bogată în spate. Cum ați reușit? Care etapă din cariera Dvs. a fost cea mai fructuoasă și ce factor a influențat să apară dorința de a deveni mai bun?
- Acum 3 ani când am trecut de la activitatea de Designer Freelancer la lansarea unui Studiou de Design “KEY INTERIORS”. Aveam aspirația de a forma prin acest proiect o echipă cu care să îmi împărtășesc ideile și scopurile, de a aborda serviciile de design prin prisma unei afaceri bine puse la punct și a unui brand cunoscut.
- Am remarcat în experiența designerilor de interior din alte țări că discută astfel de întrebări (citez 4 mai jos). La noi în Moldova se întâmpla așa solicitări? Dvs. cum soluționați astfel de momente? 1. Beneficiarul solicită corecții mărunte suplimentar. Cereți plata pentru asta?
- Obișnuim să lucrăm pâna a ajunge la produsul final, atât din punct de vedere profesional al designului cât și a doleanțelor clientului. Costuri suplimentare? Încerc să aflu încă la etapa de formare a sarcinilor proiectului, ce așteptări are beneficiarul, vrea mai multe oferte/idei de design, comparații prin variante sau se lucrează numai la un concept până la final. Aceste date și vor servi la formarea ofertei de preț pentru servicii și contract.
- 2. Beneficiarul solicită și alte variante chiar daca îi place ce ați propus.
- Pentru interioarele private/rezidențiale mai mult se elaborează un singur concept care e prelucrat până la final și pentru încăperi aparte, uneori, se mai solicită modificări și variante adăugătoare. Pentru interioarele publice, comerciale, se elaborează deseori 2 – 3 concepte inițial, din care se alege unul pentru detalizarea și proiectarea designului interior.
- 3. Beneficiarul solicită modificări când e târziu și nu percepe asta.
- Foarte rare cazuri. Faptul e că, la etapa de formare a Sarcinilor Proiectului, aducem la cunoștință beneficiarului tot ce ar fi posibil, necesar, practic și accesibil ca anume la această etapă să se aprecieze final și să facă o alegere corectă (ex: ce tip de frigider și-ar dori, iluminare, materiale, care sunt beneficiile unei mașini de spălat vase, de uscat sau un dresing, o debara separată).
- 4. Beneficiarul înţelege proiectul doar la vizualizare și își dă seama că nu are ce și-a închipuit.
- Nu ne permitem să ajungem la asemeanea situații. Se întîmplă astfel în cazul când designerul nu este pregătit suficient profesional și practic (nu a pus întrebările necesare sau îndeajuns ca să știe ce să ofere ca răspuns prin design).
- In ce consecutivitate efectuați lucrarile de proiectare?
- Cunoașterea clientului și a sarcinilor preventive;
- Ofertă de preț și servicii;
- Contract;
- Tabel de Sarcini detalizat;
- Planificarea/Replanificarea și Amenajarea spațiului;
- Elaborarea conceptului (Schițe, MoodBoard-uri);
- Vizualizare 3D;
- Proiect Tehnic detalizat.
- În ce consecutivitate se efectuiază reparația, amenajarea?
- Stabilirea termenilor;
- Aprecierea finală a bugetului;
- Coordonare cu echipa de specialişti;
- Aprecierea materialelor, furnizorilor, formarea ofertelor de preț, devizuri (gresie, faianță, parchet, vopsele, obiecte sanitare, electrice, de uz-casnic, etc);
- Procurarea și comandare materialelor de finisare, construcție;
- Urmărirea procesului de implementare a Proiectului de Design;
- Aprecierea furnizorilor, producătorilor de mobilier. Colaborarea cu aceștia cu privire la detalii tehnice, alegerea materialelor, salvarea/păstrarea designului elaborat;
- Alegerea și procurarea obiectelor de décor;
- Decorarea interiorului;
- Predarea interiorului “la cheie”.
- Cum vedem un Portfolio de al Dvs?
- Pe pagina de FB https://www.facebook.com/keyinteriors.md și site-ul nostru designerlv.net. Iată câteva:
Spaţiu comercial (showroom) or. Chişinău.
Amenajarea unei odăi pentru o mică domniţă.
Amenajare sufragerii.
- Care sunt aspirațiile Dvs. Povestiți despre grupul pentru designeri creat de Dvs. Rezultatele.
- “Forumul Designerilor și Arhitecților din Moldova” – nu prea a-și avea multe de spus despre el… A fost creat pentru a stabili o colaborare și comunicare între specialiști, pentru schimb de informații și experiență dar și pentru tinerii, viitorii specialiști ca să facă cunoștință cu anumite întrebări și situații, de a pune întrebări și a le răspunde cei ce cunosc și au ce spune. Ai noştri nu sunt prea activi.
- A rămas să aflăm care sunt planurile dumneavoastă de viitor?
- Îmi doresc să dezvolt mai multe activități ale Studioului de design dar și în creștere profesională în plan personal, nu doar design interior dar și producere obiectelor de amenajare și décor personalizate. Dorim să ne extindem prin exportul serviciilor de design (ceea ce am început cu succes să o facem, colaborărănd cu țările din Europa precum Franța, România), să ne dezvoltăm în domeniul designului grafic, digital, să colaborăm cu proiecte naționale, dar și internaționale și multe, multe alte idei interesante .
Din partea noastă, avem cu ce vă felicita pentru reușitele de până acum. Vă dorim doar succese în continuare.