
Ați remarcat în Moldova meseriași care să construiască spre vânzare case asemeni conacurilor boierești? Nu prea?
Păi să știți că există adepți care sunt gata să cumpere astfel de capodopere și este o personalitate care știe să le „renască” în mod impecabil. Se numește Oleg Negară.
Artist plastician, care mai are și cunoștințe în domeniul construcțiilor, realizează proiecte inedite din materialele de construcție tradiționale: piatră naturală, lemn, gips – o adevărată provocare. Case de elită, construite „ca la carte” cu finisări deosebite, am remarcat la artistul plastician Oleg Negară.
Una din obțiunile finisajului decorativ în interiorul modern, care recapătă popularitate, este BASORELIEFUL. Oleg Negară îl execută cu desăvârșire.
Inițial cu basorelief – imagini în volum, se decorau doar palatele, castelele, conacurile și apartamentele de lux. Au fost întodeauna un lux, iar executarea lor extrem de dificilă și scumpă. Acum, odată cu căutarea unor soluții originale de amenajare în interior, basorelieful e din nou în trend. Se încadrează perfect cu stilurile actuale de design interior.
- Pereții sau tavanul cu desen abstract este o soluție când e necesar de completat suprafețele unitone fără a adăuga culoare sau elemente de decor. Basorelieful îi redă armonie și grație și se privește frumos chiar și atunci când ceilalți pereți sunt decorați cu tablouri, fotografii, polițe și suvenire.
Ne remarcă Dumnealui.
- Imaginea în volum poate fi abstractă sau cu subiect – stilizată după basorelief antic, medieval sau în stil contemporan, cu efect dinamic.
- Există motive mai neutre care să decoreze peretele sau tavanul fără a-l încărca? Ne este interesant să cunoaștem detalii.
- Cele mai universale motive care face orice interior elegant și atrăgător sunt cele care imită ramurile sau motivele în ornament abstract, iar jocul luminilor și umbrelor poate conferi un plus de individualitate chiar și celui mai simplu basorelief.
- Am remarcat în lucrările Dumneavoastă creații destul de complexe.
- Prefer soluțiile inedite, când un basorelief mare și complex este centrul compozițional al încăperii. Basorelieful masiv, cu subiect, devine unicul decor al încăperii, suficient pentru a crea o atmosferă specială, mai ales atunci când este pus în valoare de o iluminare adaptată acestuia.
- Există oare și la bucătărie loc de décor cu basorelief?
- Da, bucătăria poate fi împodobită cu un basorelief mai simplu, cu relief mai fin, pentru întreținere mai lejeră. De exemplu, un chip sau reprezentarea unei scene va conferi bucătăriei șarm și personalitate. Deasemenea, la bucătării se poate executa și basorelief cu tematică de natură moartă, statică… De exemplu: fructe, flori, etc.
- Care sunt alte activități ale Dumneavoastă, am auzit că mai aveți și alte îndeletniciri interesante?
- Ce ține de construcții, realizez proiecte de casă mai deosebite și originale, elegante și de nivel premium, împreună cu taicăl meu, care este și el artist plastic. Le începem din talpă și până la finisări decorative. Am învățat mult din experiența tatălui meu, primele lucrări murale fiind icoanele din biserici unde îl ajutam ca ucenic.
- Dar despre casele ecologice, scrim alt interviu?
- E o temă destul de interesantă. Bucuros să revin cu detalii.