
La instalarea draperiilor, care sunt parte integrantă a interiorului, este destul de important să alegem corect galeriile. Anume galeriile accentuează frumusețea draperiilor, sau dimpotrivă.
Deci, cum se aleg corect galeriile pentru draperii? La ce se acordă atenție?
Iată câteva momente importante:
Merită o atenție deosebită aspectul interiorului, căci galeriile sunt o parte importantă a designului. Se iau în considerare opțiunile corespunzătoare.
- Draperiile. Sunt importante. De exemplu, dacă ați ales draperii simple cu inele incorporate, alegeți galerii din bare netede. Deci, mai întâi alegeți draperiile, apoi galeriile.
2. Numărul de rânduri. Pentru stilul minimalist, unde e destul doar o perdea, alegeți galerie cu un nivel. Pentru aranjarea ferestrelor cu două rânduri de draperii, aveți nevoie de galerii cu două bare, care se montează pe console duble. Consolele pot fi montate pe perete sau pe tavan. Pentru compoziiții textile mai complicate, cea mai bună opțiune revine galeriilor cu trei bare.
În cazurile când planificați instalarea roletelor standard, care acoperă toată fereastra, alegeți console de perete mai lungi (de 19 cm) pe care se va instala sistemul Cesario, destinat pentru fixarea jaluzelelor-rulou.
3. Dimensiunile încăperii. Se iau în calcul neapărat. De exemplu, dacă încăperea e mică, instalați galerie fină, sau plată pe consolă scurtă (15 cm) ca draperia să nu se îndepărteze mult de perete. Pentru pereții nu prea înalți, galeria merită instalată pe tavan sau imediat dedesubtul lor, pentru integritatea vizuală a peretelui.
4. Glisare. Periodic, draperiile sunt mișcate pentru a închide sau deschide geamurile, astfel e important ca sistemul de prindere să fie rezistent și ușor glisabil. Pentru perdele sau draperii fine sunt destule cârligelele din plastic fixate în șine sau de inele. Draperiile care sunt mișcate mai rar pot fi prinse cu accesorii decorative. Draperiile mai voluminoase și mai grele, pot fi prinse cu cleștișoare metalice.
Elegant și modern se privesc inelele instalate direct în draperie, care lunecă ușor pe orice bară rotundă. Mai există inele metalice silențioase, prelucrate cu silicon, pentru alunecare lejeră și fără sunet pe barele din metal.
5. Material. Pentru mulți, acest aspect este extrem de important. Astăzi, galeriile sunt confecționate din metal, aluminiu, plastic. De care anume e mai bine? Ne întoarcem, în primul rând, la stilul și coloristica designului interior. În al doilea rând, luăm în considerare caracteristicile constructive. Draperiile voluminoase și grele necesită galerii mai razistente. Metalul, aluminiul și plasticul este preferat pentru că nu absoarbe mirosuri și se igienizează mai ușor.
Avem în vedere neapărat și preferințele proprii.
Sfaturi utile:
- Dacă fereastra este mare și cuprinde o bună parte a peretelui, alegeți mai bine o galerie cu aceeași lungime ca și fereastra. Pentru o fereastră mică, alegeți o galerie mai lungă care va permite draperiilor să arate fereastra mai mare. Pentru fereastă normală, galeria va fi mai lungă cu 10-30 cm din fiecare parte.
- Inelele de care este fixată draperia trebuie să fie mult mai largi ca bara ca să alunece ușor când aceastea vor fi mișcate.
- Galeriile metalice aurii sau în nuanță de metal forjat se potrivesc pentru interior elegant, cu mobilier din lemn și multe picturi pe pereți. Galeriile metalice argintii chrome sau satinat și cele negre (onyx) se încadează în stilurile urbanistic (industrial), minimalist, modern, hi-tech. Cele albe se potrivesc la orice stil.
Amenajări frumoase!