
Atunci când există sarcina de a alege ce să se monteze ca pardoseală pentru o nouă construcție sau de a înlocui pardoseala dintr-o casă locuită, proprietarii încăperilor se întreabă adesea ce va arăta cel mai bine și ce va dura cel mai mult.
Să analizăm cele 3 opțiuni actuale pentru renovarea pardoselilor:
1. Plăci ceramice (gresia)
Le mai numesc teracotă. Este o alegere accesibilă și populară. Acestea sunt în mare parte durabile, dar se pot sparge foarte ușor dacă nu sunt montate corespunzător sau dacă cade ceva greu pe ele. Avantajul gresiei este rezistența la umezeală. Totuși, una dintre cele mai mari probleme în ceea ce privește plăcile ceramice este aceea că nu rețin căldura, ceea ce poate crea un disconfort în lunile mai reci. Atunci când podeaua din ceramică este umedă, este foarte alunecoasă. Rosturile dintre plăci necesită îngrijiri speciale ca să rămână albe.
Tot un dezavantaj este și că înlocuirea gresiei se face mai greu și îndelungat decât în cazul parchetului. Dacă după un timp vreți să o schimbați, veți avea multe incomodități.
2. Parchet (laminat sau stratificat).
Se potrivește atât designe-lor clasice, cât și celor contemporane și, cu siguranță, adaugă valoare oricărei locuințe. Cu toate acestea, parchetul trebuie întreținut în mod corespunzător. Chiar și întreținut bine, nu este foarte rezistent la zgârieturi și uzură, ceea ce va duce la noi costuri de reparație sau chiar înlocuire.
Parchetul normal amplifica sunetul pașilor (mai ales în cazul pantofilor cu toc) și nu este rezistent la umiditate. Este mai puțin decât ideal pentru băi si bucătarii, unde este mai predispus la deformare. Chiar și putina apa vărsată dintr-un pahar poate deteriora plăcile de parchet.
3. Pardoseala SPC.
În ultimii ani, tendința pardoselilor SPC a devenit foarte populară datorită combinației potrivite de avantaje ale parchetului și plăcii ceramice. Este îndrăgită pentru aspectul rafinat, întreținerea simplă, instalării ușoare si a faptului ca pot fi montate în baie și bucătărie, fiind 100% rezistente la apă.
Cunoscută drept „SPC” sau „LVT” în sectorul de proiectare și renovări de locuințe, aceste placi de vinil (luxury vinyl tyles) sunt realizate dintr-un material vinilic superior, praf de piatră și polimeri performanți. Nu numai că arată mai bine, dar sunt si mai rezistente.
O minune a ingineriei, aceste plăci din polimer cu miez mineral, în culori expresive, dau personalitate interiorului și au cea mai mare clasă de rezistență. Permite mai multă diversitate în design și fiind capabil să reziste la uzura atât rezidențială cât și industrială. Imitând aspectul lemnului natural sau al plăcilor ceramice, pardoseala SPC poate crea stilul dorit, la un buget rezonabil, fără costuri mari de întreținere sau instalare.
Datorită versatilității sale, pardoseala Stone Compozite Polimer este recomandată pentru interioare cu spații deschise. Spațiul comun bucătărie – living room reprezintă inima casei, iar cu produsul HD mineral core, pardoseala va rămâne frumoasă pentru mulți ani.
