Ghenadii Condrea

Atunci când Ghenadii Condrea mi-a arătat câteva poze la lucrările de basorelief pe care le-a executat, am lăsat toate activitățile și am început să le aleg ca să le arăt imediat la toată lumea – atât de mult am rămas impresionată de ce am văzut. Publicate pe facebook, au atins destul de repede un impact impozant , iar peste o zi am primit primul contact cu rugămintea să transmit datele autorului. Deși le-am catalogat ca lucrări de finisare, basorelieful este ceva mult mai desăvârșit cu o tehnică puțin cunoscută.  Reprezintă un gen de sculptură cu două dimensiuni, unde figurile sunt prezentate în relief pe un fundal cu care acestea fac un corp comun. Necesită talent și răbdare.  Obsevăm în lucrările domnului Ghenadie basorelief, imitație lemn și imitație piatră combinate artistic, motive tradiționale și clasice.  Fiecare lucrare are istoria ei și urmează să le aflăm în viitorul apropiat într-un interviu de la autor.

Cu drag, Nadejda Fedorcea manager proiect dekora.md

769366565

Oleg Negară

Ați remarcat în Moldova meseriași care să construiască spre vânzare case particulare din bani proprii? Nu prea? Dar conacuri boierești? Nici atâta?

Păi să știți că există adepți care sunt gata să cumpere astfel de capodopere și este o personalitate care știe să le „renască”  în mod impecabil. Se numește Oleg Negară.

Artist plastician, care mai are și cunoștințe în domeniul construcțiilor, realizează proiecte inedite din materialele de construcție tradiționale: piatră naturală, lemn, gips – o adevărată provocare. Case de elită, construite „ca la carte” cu finisări deosebite, am remarcat la artistul plastician Oleg Negară.

Una din obțiunile finisajului decorativ în interiorul modern, care recapătă popularitate, este BASORELIEFUL. Oleg Negară îl execută cu desăvârșire.  Inițial cu basorelief – imagini  în volum, se decorau doar palatele, castelele, conacurile și apartamentele de lux. Au fost întodeauna un lux, iar executarea lor extrem de dificilă și scumpă. Acum, odată cu căutarea unor soluții originale de amenajare în interior, basorelieful e din nou în trend. Se încadrează perfect cu stilurile actuale de design interior.

Mai multe detalii le aflăm din interviul acordat de Dumnealui.

Petru Popescu 

”Se spune că pentru a avea succes într-un lucru, trebuie să-l faci din suflet şi cu multă dragoste. Am ales lumea culorilor pentru că asta simt, pentru că vine din suflet şi pentru că am ceva de spus, iar posibilităţile de exprimare vizuală mă ajută să trec dincolo de tăcere. În lucrările mele încerc să redau realitatea aşa cum este, aşa cum o văd şi cum o simt, poate că doar într-un alt limbaj de transmitere a informaţiei, sentimentelor, emoţiilor şi retrăirilor sufleteşti.

Fiecare colț al casei poate fi o poveste care ne transpune într-o altă lume de basm, într-un tărâm de vis.
Picturile murale care vor acoperi peretii vor crea un ambient plăcut fie în căminul dumneavoastră, fie în încăperi de tip birou sau camere de hotel.”

Interviul în întregime, poate fi citit aici.

image