
Dacă ați decis să umbriți ferestrele cu jaluzele rulou, iată câteva recomandări cum ar putea fi alese astfel ca să încadreze armonios în stilul interior. E important să luați în considerare Mărimea, Culoarea, Textura, Densitatea.
Cele mai populare și universale sunt jaluzelele rulou tip mini. Fiind din pânză, au avantajele țesăturilor redând atmosferă caldă și confortabilă.
Pot fi reglate ușor și simplu, lăsând să intre mai multă sau mai puțină lumină în cameră. Reprezintă o bucată de țesătură prelucrată special, de o anumită dimensiune, care este atașată la o rolă. Instalată, acoperă un geam al ferestrei. Pânza va începe să se înfășoare pe arbore când trageți lanțul.
DIMENSIUNI:
Jaluzelele mini se instalează câte o bucată pe fiecare geam. Alegeți jaluzele cu 1-5 cm mai late ca sticla geamului.
Dacă lungimea jaluzelei e mai mare decât lungimea sticlei – rămâne pe bară surplusul de pânză.
Însemnați-vă aceste dimensiuni, ca să vă întoarceți la ele în momentul procurării.
CULOAREA:
Fiecare detaliu din interior are o mare importanță, iar culoarea rulourilor poate adăuga starea de spirit a camerei și ascunde imperfecțiunile acesteia. Este important să alegeți un astfel de design de jaluzele, astfel încât acestea să fie în armonie cu interiorul atât în culori, cât și în modele.
- Luați în considerație orientarea camerei în raport cu coordonatele pământului. Dacă ferestrele sunt orientate spre sud, atunci este mai bine să alegeți nuanțe reci care să compenseze excesul de lumină solară și să facă camera mai rece din punct de vedere vizual. Camerele cu ferestre nordice, pe de altă parte, au nevoie de culori calde și luminoase.
- Puteți extinde vizual spațiul unei camere mici folosind jaluzele de nuanțe deschise.
- Nu uitați că fiecare culoare are un efect specific asupra stării de spirit și percepției camerei:
- albul și cremul este considerat universal și potrivit pentru orice cameră, poate extinde vizual spațiul și, în același timp, atrage un minim de atenție;
- bejul deschis sau piersic au aproape aceleași proprietăți ca albul, sunt combinate cu orice nuanțe. Sunt considerate cele mai populare culori pentru rulouri;
- galbenul aduce o atmosferă de energie pozitivă în cameră, ajută la creșterea eficienței, adaugă luminozitate camerelor întunecate, este potrivit pentru camere mici;
- portocaliul este potrivit pentru camere nordice și foarte întunecate, distrage atenția, este utilizat pentru camere cu culori neutre. Este mai bine să nu-l folosiți în dormitor. Portocaliul are rol revigorant si stimulează activitatea cerebrala. Este binevenit în bucătărie fiind asociat mâncării sănătoase și apetitului echilibrat;
- culoarea verde se distinge prin capacitatea sa de a energiza, inspira, prin urmare, astfel de jaluzele sunt bune de utilizat în sufragerie, în bucătărie, în birou și în grădiniță;
- culoarea gri nobil și rafinat se optează pentru odihnă, are un efect calmant, aduce în cameră o atmosferă neutră, de ușurință. Astfel de jaluzele sunt potrivite pentru dormitoare, living, camere pentru copii, birouri;
- culoarea maro și bejul închis este capabilă să înnobileze orice interior, aduce un sentiment de liniște și stabilitate, potrivit pentru toate tipurile de spații;
- Dacă este dificil să alegeți o combinație echilibrată, atunci culorile alb, crem și bej sunt întotdeauna potrivite.
- Este o regulă importantă: puteți combina numai nuanțe calde cu calde, și reci cu reci.
- Dacă vă este greu să combinați culorile, atunci jaluzelele sunt selectate în aceeași culoare ca pereții, dar câteva nuanțe mai deschise sau mai întunecate. Când în cameră sunt folosite două tipuri de tapet, este mai bine să alegeți jaluzele pentru unul dintre ele.
- Tot la alegerea culorii jaluzelelor, ar trebui să acordați atenție combinației sale cu alte elemente ale camerei: mobilier, tapet, textile.
TEXTURA:
Merită luat în considerare nu numai culoarea, ci și textura. Ca urmare, pentru a obține un spațiu armonios și decorat cu gust, trebuie să urmați aceste reguli:
- dacă tapetul este simplu, atunci jaluzelele pot avea un ornament sau o textură care să facă interiorul mai interesant și să devină centrul acestuia;
- dacă există ornament pe tapet, este mai bine să alegeți jaluzele cu textură simplă.
DENSITATEA ȚESUTULUI
Jaluzelele, pe lângă aspectul decorativ, are rolul de bază pentru protecție solară. Atunci când le alegeți, acordați atenție densității. În funcție de tipul camerei și de scopul acesteia, sunt prezentate cerințe diferite pentru material.
Deci, dacă aceasta este o bucătărie, atunci jaluzelele pot fi confecționate din țesătură semitransparentă, astfel încât, chiar și atunci când sunt complet închise, să lase să treacă lumina.
Pentru dormitoare, este mai bine să alegeți jaluzele din pânză deasă sau complet opacă (blackout) pentru a vă asigura un sejur confortabil în orice moment al zilei.
Modelele tip Zi-Noapte sunt practice pentru camere unde e necesară umbrirea, dar și lumina. Sunt cele mai potrivite pentru încăperile în care trăiesc flori de cameră, în comparație cu alte modele. Sunt alese și în camerele de zi, birouri, dormitoare luând în considerație culorile.
In rest, opacitatea jaluzelelor de 60-95% este destulă pentru protecția camerelor de razele UV și lumina puternică a soarelui.
PRIN CE ESTE SPECIALĂ ȚESĂTURA JALUZELELOR?
Pânza lor este impregnată cu agenți antistatici speciali pentru a preveni praful, decolorarea, umezeala. Sunt ușor de întreținut. E suficient de le șters uneori cu o burete umed. În caz că au ajuns să fie foarte murdare, pot fi scoase din urechiușe și spălate în cadă.
Datorită prelucrării pânzei, jaluzelele au durată de viață îndelungată și bucură proprietarii cu aspect vizual îngrijit.
La dekora.md, jaluzelele se vând la bucată cu posibilitate de a le instala de sine stătător. Măsurați lățimea fiecărui geam, cumpărați-le online sau din magazin și instalați-le în aceiași zi conform instrucțiunii.