
Cu ce veți decora pereții pe interior? Dacă ați decis să aplicați elemente decorative, venim cu sugestia să analizați un pic materialele din care sunt confecționate. V-ar ajuta să asigurați practicitate pe lângă aspect estetic.
Fiecare element ar putea fi din material diferit. Care sunt ele?
- Cornișele (baghetele) se aplică la tranziția între pereți și tavan. Pot fi simple sau configurate pentru tavanele extensibile cât și pentru iluminare cu led.
- Plinte pentru pereți (brâuri) – se aplică pe pereți cu o creativitate nelimitată, dar și pe suprafața tavanului.
- Plinte pentru pardoseli – se aplică pe perete în partea de jos pentru a acoperi fisurile lăsate la pardoseli, dar și cu rol de protecție a peretelui.
- Panouri decorative.
- Elemente cu rol ornamental.
Toate aceste elemente se produc fie din polistiren, fie din poliuretan, fie din duropolimer. Iată aici apare întrebarea care e mai bun? Toate sunt bune dacă sunt folosite la locul lor. Și ca să nu deschideți wikipedia ca să le analizați, descriem mai jos caracteristicele lor principale, avantajele și dezavantajele anume pentru decor pereți.
Poliuretanii (PU)
Au devenit unii dintre cei mai versatili polimeri din lume de când au fost dezvoltați pentru prima dată în 1937. Spumele PU flexibile și rigide sunt utilizate în mod obișnuit în industria auto și în construcții.
Poliuretanul este în mod inerent mai ecologic decât majoritatea celorlalte materiale plastice. De asemenea, nu conține substanțe chimice care interferează cu sistemele endocrine și hormonale și nici nu contribuie la modificarea pH-ului în sol sau apă.
De se folosește poliuretanul? Pentru că:
- Este rezistent la umiditate;
- Permite design cu ornamente;
- Rezistă la loviturile accidentale;
- Poate fi vopsit;
- Are aspect chic;
- Poate fi reparat prin chituire;
- Izolează fonic.
Recomandăm să dați preferință elementelor din poliuretan dacă se cere majoritatea proprietăților enumerate mai sus. Din poliuretan se produc panouri decorative, plinte, cornișe rigide sau flexibile.
Duropolimer
Îl întâlnim sub diferite denumiri: HDPS, polimer dur, durotec, videlit, etc. Fiecare producător își denumește diferit produsul pentru ași crea propria marcă distinctă și a o promova sub această denumire.
Este un material relativ nou compus din molecule cu masă moleculară mare. Nu este PVC.
Pentru ce este prețuit duropolimerul?
- Acest material dur este foarte rezistent la șocuri și lovituri mecanice, astfel are rezistență foarte mare în timp;
- Este rezistent la umiditate;
- Este prietenos mediului, nu conține și nu emană substanțe toxice;
- Nu absoarbe mirosuri;
- Se poate curăța foarte bine cu soluții de uz casnic, deci are o întreținere foarte ușoara;
- Se poate monta fără a fi necesare alte finisaje, dar dacă se dorește, în timp se poate vopsi sau zugrăvi;
- Nu se inflamează repede, nu este conductor electric;
- Oferă aspect Premium la elementele de decor.
Este materialul perfect pentru plinte de pardoseli și pereți, căci se află în zonele cele mai expuse loviturilor mecanice, murdăriei și umidității. Durata de viață cu îngrijire corespunzătoare poate depăși 50 ani.
Polistiren și polistiren expandat (EPS)
Este unul din cele mai răspândite tipuri de masă plastică, cu un consum mondial (semnificativ) de miliarde de kilograme pe an. Pentru prelucrarea polistirenului în produse, se utilizează metoda de turnare prin injecție, presare, extrudare și suflare. Prescurtarea EPS reprezintă rezistența la compresiune la o deformare de 10% si se măsoară în kPA. Este un criteriu important în alegerea tipului de polistiren.
Nu este un conductor electric, este solid la temperatura camerei. Polistirenul este ușor de manipulat și de prelucrat, omogen, cu granule bine sudate. Acesta nu are în compoziție material reciclat având astfel un grad de rigiditate superior.
La decor de interior, din polistiren se produc cornișe (baghete) și brâie cu ornament și fără recomandate mai mult pentru decor tavan, acolo unde nu pot fi lovite accidental.
Vă invităm să vedeți aici proprietățile la materialele menționate comparativ între ele, cu marcaj de la 1- 5 stele unde o * este o caracteristică modestă, iar ***** – superioară.
Dacă până acum ați evoluat aceste produse după aspect și preț, acum știți la ce să mai acordați prioritate.
Noi lucrăm cu produse din toate aceste materiale și nu doar. Vă ajutăm cu drag să găsiți soluția potrivită pentru finisaj în interior dacă apelați la noi. Magazinul nostru se află pe str. Petricani, 86. Online suntem aici.
Tel. de contact 060002040. Apelați pentru mai multe informații 🙂