
Deseori suntem surprinși să aflăm câte condiții trebuie să întrunească o pardoseală. Cu cât mai multe pardoseli cunoaștem cu atât alegerea devine mai complicată – fiecare din ea are anumite avantaje.
Ne uităm să corespundă următoarelor aspecte:
– Practică destinației;
– În combinație cu ușile și alte piese de mobilier;
– Cu aspect plăcut în concordanță cu designul;
– Cu conductivitate termică dacă e cazul;
– Alte caracteristici.
Vom analiza câteva feluri de pardoseli populare pe care le-am văzut în viața de zi cu zi și le cunoaștem aproape fiecare din noi. E vorba de parchet, teracotă, laminat și mai nou – pardoselile LVT și SPC.
Practicitate
Parchetul din lemn natural are aspect estetic și noblețe în interior. Pentru a-l păstra, e nevoie de îngrijire specială. Nu va fi instalat în zone cu trafic mare de oameni, în spații unde se utilizează des apa cum ar fi bucătăria, baia, cafenele ș.a. E bun pentru dormitoare, unele oficii și cam atât.
În caz de inundație de la vecini sau dacă doar vărsați apă pe astfel de podea, ea devine inutilizabilă. Placa de parchet nu poate fi înlocuită: pentru reparații, va trebui să dezasamblați întreaga podea.
Parchetul laminat este o imitație a parchetului din lemn care, la fel, trebuie ferit de apă.
Dacă întrebarea este în contradicție între frumusețe și caracter practic, trebuie să rețineți că podeaua umflată de apă își va pierde aspectul estetic original, iar plăcile frumoase nu vă vor mai mulțumi dacă veți aluneca pe ea în fiecare zi.
Rezistență de 100% la apă o are teracota, plăcile de vinil și SPC.
Înainte de a merge la magazin după pardoseală, răspundeți-vă la câteva întrebări importante:
Mergeți prin casă desculți?
Dacă răspunsul este da, luați în considerare materialele calde precum pardoseala SPC, LVT sau covorul.
Un sistem de încălzire prin pardoseală va fi un plus la confort pentru casa voastră dacă practicați să mergeți desculți pe podea. Este compatibil cu teracota, pardoselile de vinil LVT și SPC. Dacă vă opriți la laminat – alegeți pe cel mai subțire (7 – 8 mm). Nu încălziți podeaua mai mult de 27 de grade. Mersul pe o podea încălzită la 30 de grade este deja fierbinte.
LVT, SPC și teracota au la bază nisip, piatră, lut – materiale ecologice cu conductivitate termică foarte bună. Să fiți siguri că nici LVT, nici SPC nu emit substanțe nocive chiar și atunci când este încălzit, din simplu motiv că nu sunt prezente în compoziția lor. Menționăm despre asta pentru că unii sau își închipuie că acele plăci sunt din PVC, sau au interes să vândă altceva. Pardoselile SPC și LVT sunt inofensive mediului. Producerea din secolul nostru este destul de riguros verificată la menținerea ecologiei și sănătății. Suntem în siguranță.
Aveţi copii?
Și ce vârstă au? Copilașii deseori surprind părinții cu desene minunate care se extind pe pereți și podea. Ei nu știu că markerul e greu de șters. De fapt, nici nu se gândesc la șters – doar e frumos ce au făcut ? . Alteori, aleargă prin casă și aruncă obiecte grele pe podea.
Teracota, s-ar curăța repede de marker și acuarele, dar e prea rece pentru a fi instalată în spațiul de locuit. Încălzirea în pardoseală nu e pornită tot anul împrejur ca să o păstreze caldă. Teracota o mai știm că e fragilă. Nu rezistă la loviturile obiectelor grele, cum ar fi o cratiță scăpată jos sau o vază cu apă.
Alte pardoseli care s-ar curăța la fel de ușor cu o cârpă umedă sunt pardoselile de vinil LVT și SPC. Nu sunt reci și nu sunt fragile fiind în avantaj față de parchet și teracotă. Clasa de rezistență la uzură la ele este 42 – potrivită chiar și pentru instalarea într-un depozit, nemaivorbind de zonele rezidențiale precum un apartament sau o casă.
Cum gătiți?
În picioare – cea mai mare parte a timpului? În așa caz, știți cât de incomod este de stat pe o podea tare timp îndelungat, mai ales dacă e teracotă. Ea este cea mai răspândită în bucătării. O mai simțim rece și alunecoasă. Din această cauză purtăm la bucătărie șosete sau ciupici, sau așternem pe jos un covoraș ușor de spălat.
Parchetul laminat sau cel din lemn e mult mai plăcut pentru picioare, dar nu sunt potrivite pentru zonele umede.
Pardoselile SPC și LVT din nou le vedem ca o salvare: rezistente la apă, catifelate sub picioare, cu temperatura confortabilă a camerei.
Aveți animal de companie?
O pisicuță sau un câine – indiferent cât de mare și activ ar fi animalul vostru, nu ar afecta pardoseala dacă este cea performantă din vinil sau SPC. Stratul lor protector anti-scratch protejează perfect podeaua de ghearele animalelor de companie. Parchetul e din material moale și cedează repede zgârieturilor. Teracota e mai rezistentă, dar alunecoasă și zgomotoasă.
Plăcile de SPC și LVT în combinație cu substratul potrivit absoarbe zgomotul, iar vecinii nu se vor plânge dacă animalele de companie aleargă prin apartament sau dacă cade ceva greu pe podea.
Estetică
Până nu demult se instalau prin case parchet și teracotă în combinație, iar rostul dintre ele se acoperea cu profil din aluminiu. Cu SPC sau LVT e posibil de instalat aceiași acoperire prin toată casa. O pardoseală fără praguri în întregul apartament sau casă este tendința ultimilor ani.
Nuanță
În linii generale, nuanțele deschise la pardoseli sunt recomandate pentru încăperi mici ca să mărească vizual spațiul. Podeaua întunecată arată interesant cu pereții deschiși la culoare, dar echilibrați această combinație cu articole de interior și mobilier. Adăugați câteva accente întunecate pentru a căpăta stil.
Un mic detaliu de care trebuie sa țineți cont atunci când alegeți culoarea pardoselii este lumina naturala din încăpere. Dacă camera este pe partea însorită și de cele mai multe ori este iluminată de lumina soarelui, atunci pereții și pardoseala întunecată nu vor arăta sumbre și reci. Ce ține de culorile deschise, în acest caz, ele vor ieși în evidență într-un mod nou și vor arăta deosebit de confortabile.
Apropo, LVT și SPC nu se estompează de la lumina soarelui, așa că le puteți instala în siguranță în camerele cu „partea însorită”.
Dacă în designul de interior apar elemente stridente, o nuanță calmă a podelei ar echilibra atmosfera.
Design
In mod ideal, chiar și în etapa inițială a reparației, merită să aveți un proiect finit al interiorului final sau cel puțin să aveți o idee despre cum ar trebui să arate camera – acest lucru simplifică foarte mult procesul de selectare a tuturor elementelor.
Producătorii de top, au acum aplicații care permite să „măsurați” pardoseală direct pe poza camerei. E destul să o încărcați pe site sau aplicație și să alegeți modelele de pardoseli disponibile. Rugați vânzătorii să vă ajute sau pe designerul dumneavoastră.
Combinație cu ușile și alte piese de mobilier
Anterior, moda din designul interior menționa că podeaua și ușile trebuie păstrate în aceeași culoare. Designul interior modern înlătură aceste reguli stricte, lăsând neschimbată doar legea combinației de temperatură a nuanțelor – o podea rece cu uși reci, una caldă cu cele calde, deși de alt ton.
Dar, merită să luați în considerare geometria și zona camerei. Ușile care contrastează cu podeaua într-o cameră mică vor arăta masiv și vor ascunde o parte din spațiu, prin urmare, pentru a crește și/sau a salva suprafața acestuia, merită totuși să acordați preferință ușilor de aceeași nuanță ca podeaua.
Ce ține de plintă, da, pe ea o luați strict în culoarea ușilor.
Dacă în interior se prevede de a fi mobilier cu aspect de lemn, atunci potriviți nuanța lui cu ușile și plintele. Așa veți obține un echilibru organic de culori.
Mobilierul în nuanțe deschise este mai potrivit cu pardoseli în nuanțe deschise, iar mobilierul întunecat se asociază frumos cu pardoseli întunecate. Mobilierul colorat poate fi combinat cu oricare nuanță, dar să se respecte stilul de design și temperatura culorii.
Concluzie
Observăm că pardoselile LVT și SPC întrunesc cele mai bune calități ale celorlalte tipuri de pardoseli. Pot fi numite universale fiind perfecte pentru orice cameră, inclusiv pentru balcon, baie și bucătărie. Sunt confortabile și calde, compatibile cu încălzirea prin pardoseală, nu se tem de apă. Plăcile LVT deseori sunt folosite și pentru decorarea pereților în baie.
Diferența între plăcile LVT și SPC este modul de producere și instalare, însă ele ambele fac parte din clasa Luxury Vinyl Tiles. Mai mult despre diferența între ele, vom scrie în alt articol, urmăriți-ne blogul sau rugați consultanții noștri să vă explice.
Ne aflăm pe str. Petricani, 86 or. Chișinău. Răspundem la telefonul 060002040 pentru consultații.
Welcome. 🙂