
Răspunsul la întrebarea din titlu pare simplă. Nu e dificil, dar merită atenție la unele aspecte.
În apartamente, dimensiunile sunt, de obicei, standard: 190-200 cm înălțime și 60-90 cm lățime (mai înguste pentru băi și bucătării, mai late pentru sufragerie). Dacă construiți o casă privată, merită totuși să proiectați deschideri pentru parametrii specificați la apartamente. Sunt confortabili și vă veți economisi timp și bani, deoarece nu va fi dificil să alegeți uși de interior la astfel de dimensiuni. Producerea ușilor după dimensiuni atipice va fi mai de durată și mai costisitoare decât cele produse în serie.
Cum să măsori corect dimensiunea ușii?
Mai întâi apelați un meseriaș profesionist. Acesta este un serviciu ieftin și adesea complet gratuit atunci când comandați uși. La urma urmei, profesioniștii vor efectua cu acuratețe și rapid toate măsurătorile necesare. Dar dacă e mai comod să o faceți singuri, atunci, în principiu, nu este nimic complicat în asta. Pentru a face acest lucru, măsurați:
– înălțimea de la podea – exactă de la pardoseala montată;
– lățimea sus, mijloc și jos – și determinați valoarea minimă;
– grosimea peretelui la deschidere (sus, mijloc și jos), dar aici veți avea nevoie de cifrele maxime;
– lățimea posibilă a pervazului (dar nu mai puțin de 25 mm) și înălțimea pragului (dacă există).
Cum alegi ușa după măsurările efectuate?
Pentru ușa ordinară:
Să luăm un exemplu. Golul lăsat pentru ușă este de 73 cm lățime minimă. În el trebuie să încapă cutia (se mai zice toc), foaia de ușă, spuma pentru montarea cutiei. Mărimea cutiei este specificată la vânzători – atrageți atenție la grosimea ei. Grosimea poate varia de la 1,5 cm până la 3,8 cm – la fiecare producător e diferit. La dekora.md tocul are grosime de 3,4 cm. O să calculăm după această dimensiune. Loc pentru spumă e necesar de 1-2 cm.
Calculăm: 73 cm – 3,4 cm x 2 părți – 2 cm x 2 părți = 73 cm – 6,8 cm – 4 cm= 62,2 cm.
Alegem ușă de 60 cm. Ce facem cu 2,2 cm? Tencuim pereții sau îi umplem cu spuma? În acest caz, e acceptabil să fie umplut cu spumă. Rostul de 3 cm va fi acoperit de pervazul (ancadramentul) care are 7 cm.
Dacă e să simplificăm calculele, e destul +/- 10 cm pentru asamblarea cutiei și restul e pentru foaia de ușă.
Pentru ușile duble:
Pentru uși duble, se lasă gol în perete cu lățime mai mare de 100 cm. La 100 cm, merge ușa ordinară de 90 cm, iar de la la 110 cm în sus se va instala câte două foi de ușă. Ele pot fi împerecheate astfel după lățimi:
400 mm + 600 mm,
400 mm + 700 mm,
400 mm + 800 mm,
600 mm + 600 mm,
600 mm + 700 mm,
600 mm + 800 mm,
700 mm + 400 mm,
700 mm + 600 mm,
700 mm + 700 mm,
800 mm + 800 mm,
900 mm + 900 mm.
Aici, la fel, ținem cont de +/- 10 cm pentru montarea cutiei și restul e pentru foi.
Cum să alegi culoarea ușilor de interior?
Când instalați o ușa sau ușile, evident că se ține cont de coloristica designul-ui interior. Pentru un ansamblu echilibrat, este mai bine să asortați culoarea ușii cu alte decorații. Poate fi pereți, plinte, laminat sau parchet, mobilier și… alte uși. Asortați într-un ton apropiat de aceste decorații sau în contrast cu ele. Dacă doriți să simplificați alegerea, optați pentru uși de interior în culori neutre: alb, negru, gri, maro – acestea sunt întotdeauna relevante.
În general, țineți cont de sfaturile cu privire la combinația de culori în designul interior. De exemplu, că paleta este împărțită în nuanțe calde (roșu, portocaliu, galben), reci (albastru, albăstrui, versiuni de verde) și neutre (alb, negru, gri). Nuanțele influiențează percepția camerei: cele calde o fac mai confortabilă, iar cele reci o fac vizual mai spațioasă. Cel mai important lucru este că în colorare se calculează o combinație potrivită de nuanțe în designul interior, datorită căreia este posibil să se facă designul camerelor interesant.
Cum cumperi ușa?
Atunci când se afișează prețul unei uși, se adună cele mai importante elemente și anume: foaia de ușă, cutia (tocul) din 2,5 buc., ancadrament (pervaz) pentru acoperirea rostului dintre cutie și perete dintr-o singură parte – 2,5 buc. Însă, o să trebuiască să analizați dacă aveți nevoie de ancadrament pentru cealaltă parte de ușă, prag, extensie ca să îmbrăcați nișa ușii. Lacătul, balamalele, încuietoarea tot se vând aparte. Căutați pe site sau în price cât costă aceste accesorii separat ca să le adăugați la cost.
Vânzătorii calculează în set cel mai ieftin pervaz (ancadrament), însă ele pot fi și decorative. Rozete, soclu, cornișe – decideți dumneavoastră dacă le doriți și le adăugați la cost.
Uși duble. Pentru ușile duble e mai dificil de format preț la set, pentru că sunt mai multe variații. Pentru o ușă dublă alegeți individual elementele: Tocul se formează din 3 buc., ancadramentul – din 3 sau 6 buc. (Atenție, sunt mai multe feluri!), prag – e din același toc – 1 buc, extensie cu lățime potrivită lățimii nișei – 3 buc. Foi de ușă alegeți de așa lățimi ca să cuprindă golul. La ușile duble mai trebuie șipcă.
Pe site-ul magazin.dekora.md, toate componentele fiecărui model de ușă sunt adunate într-o singură pagină. Indicați cantitatea la pozițiile pe care le alegeți, apoi apăsați butonul de mai jos „Adaugă în coș”. Din coș, urmați pașii și plasați comanda.
Echipa dekora.md ar putea să vă consulte suplimentar și să vă recomande soluția potrivită. Ce ține de modele, vitrina cu uși este expusă în magazinul din str. Petricani, 86, dar și online aici. Vă invităm să ne contactați. ?
CUM ALEGI O UȘĂ CARE COMBINĂ PERFORMANȚA ȘI PERFECȚIUNEA ESTETICĂ? vedeți în acest articol.