
Știai că un zugrav trebuie să se apropie de 9 ori de perete pentru a realiza un perete finisat? Prețul se calculează după unitatea de măsură m2, însă are importanță atât starea peretelui la moment, cât și ce lucrări de finisaj vei realiza după. Pentru aceste lucrări nu se recomandă să faci economii la materiale de construcții. Acestea trebuie să fie bune.
Despre preț la materiale:
Specialiștii care au volume mari de lucru, beneficiază de reduceri la materialele de construcție și finisaj, cumpărând la preț de angro de la furnizorii săi. Astfel, prețul poate fi diminuat puțin pentru beneficiarul final. Tot la volume mari, rămâne mai puțin rebut decât la 1m2 🙂 . Cine au volume mari de lucru? De obicei, companiile specializate în construcții, care au capacitatea de a lucra concomitent la mai mulți beneficiari.
Despre procesele de lucru:
Dacă intrăm în interiorul casei, este bine de știut că acest tip de sistem de finisare cuprinde patru etape: tencuiala, nivelarea, finisarea și decorarea.
- Se aplică un strat de mortar pe tavane și pereți, în scopul de a le proteja și de a pregăti o bază netedă peste care se vor suprapune gletul și vopseaua.
- Se aplică grund pe pereții interiori tencuiți
- Se montează plasa din fibră de sticlă – (există un spectru larg privind densitatea, iar un specialist te va ghida și îți va da soluția potrivită pentru tine).
- Se amplasează punctele de reper (așa-zisele maiace) și colțarele la muchiile pereților. Pentru ferestre, există profile speciale pentru glaf;
- Se creează reperele pentru a corecta peretele după nivelul redat de aparatul laser;
- Se realizează nivelarea cu ajutorul gletului sau tinc;
- Se aplică tencuiala în Rigla prima mână – direcția verticală;
- Se uniformizează tencuiala Rigla a doua mână – direcția orizontală;
- Se utilizează Șpacul, prelucrarea 1;
- Se îndreaptă Șpacul – prelucrarea 2.
Lucrările aplicate pe tencuială se fac dintr-o mână. Nu se face o lucrare și se așteaptă 1-2 săptămâni pentru a realiza alta.
Despre instrumente:
Există tencuială mecanizată, comodă și avantajoasă pentru suprafețe mari și tencuiala manuală care presupune mână de lucru, o serie de scule şi materiale. Pentru a tencui manual tavanele şi pereţii este nevoie de mistrie, cancioc, dreptar, aţă, roabă, betonieră și lopată. În funcție de amploarea lucrării, acestea au diverse profiluri şi capacități. Aici, din nou economisești dacă apelezi la echipe de muncitori care sunt dotați, ca să nu le cumperi personal din cont propriu.
Despre preț pentru m2 de tencuială:
Acesta se calculează după mai multe aspecte: starea reală a peretelui, pentru ce material de finisaj trebuie pregătit peretele (vopsea, tapet, tencuială decorativă), dar și ce materiale anume vei folosi la realizarea acestor lucrări. Prețul se calculează în deviz. Per final se adună din 2 cifre: preț pentru manoperă + preț la lista de materiale+alte cheltuieli. Diversitatea materialelor este mare și este posibil de ales, în mod individual, de la caz la caz. Anume din această cauză, auzim la întrebarea cât costă un metru pătrat de tencuială răspunsul „depinde, depinde, depinde…”
Vom expune în continuare care sunt, în mediu, prețurile pe piață pentru manoperă și care sunt la materiale pentru cei care doresc un calcul precis. La astfel de lucrări (fără materiale de construcții) s-au elucidat:
- tencuiala peste varianta albă până la finisaj – 100 lei/m2
- tencuiala peste varianta gri până la finisaj – 120-140 lei/m2
- reparație prin tencuială la perete în casă veche – 150-180 lei /m2
Este important să încredințezi lucrările doar persoanelor calificate în domeniu! E o economie și aici. Dacă casa ta are prioritate, vezi soluțiile specialiștilor..
Costul materialelor angro la data de 16.10.2019 la dekora.md:
- Grund beton – 10,50-28,00 lei/L
- Tencuială MP75: 2,75 lei/kg (Ambalaj 30kg)
- Tencuială Rotband: 3,4 lei/ kg (Ambalaj 30kg)
- Tencuială Fugenfuller: 4,08 lei/kg (Ambalaj 25kg)
- Tencuială Dunputz: 2,27 lei/kg (Ambalaj 30kg)
- Reper (leaț) de nivelat (supranumit maiac în Moldova): 6,67-11,00 lei/buc. Se vând la bucată cu lungimi de 2,5; 3 m în ambalaje de 25 buc.
- Cornieră de tencuire 36×36 din tablă: 8,80-11,50 lei/buc. Se vând la bucată cu lungimi de 2,5; 3 m în ambalaje de 25 buc.
- Plasă cu densitate de la 60 gr/m2 la 160 gr/m2: 5,60 – 9,80 lei/m. Se vând în rulouri de 25 și 50 m2.
- Fibră de sticlă pentru lucrări de zugrăveli 40 gr/m2 și 60 gr/m2: 5,55 – 6,60 lei/m. Se vând în rulouri de 25 sau 50 m2.
- Cornier din aluminiu pentru consolidarea muchiilor: 5,20-20,50 lei/buc. Se vând la bucată cu lungimi de 2; 2,5; 3 m în ambalaje de 200 buc. Pot fi cu grosimi diferite a metalului.
- Cornier din aluminiu cu plasă: 11,50-15,95 lei/buc. Se vând la bucată cu lungimi de 2,5; 3 m în ambalaje de 50 buc.
- Cornier din PVC și Cornier din PVC flexibil: 7,33 – 8,77 lei/buc: Se vând la bucată cu lungimi de 2,5; 3 m în ambalaje de 25 buc.
- Cornier din PVC cu plasă 14 cm: 12,65 – 15,20 lei/buc. Se vând la bucată cu lungimi de 2,5; 3 m în ambalaje de 100 buc.
Cornierele perforate sunt folosite pentru consolidarea și protecția muchiilor verticale și orizontale la pereți, la uși și ferestre împotriva deteriorării mecanice și a fisurilor, precum și pentru obținerea unui unghi drept. Cornierul este aranjat în mortar în timpul tencuielii, se acoperă și se nivelează vertical sau orizontal.
- Profil din PVC universal cu unghi variabil. Datorită flexibilității, poate fi îndoit sub orice unghi, transformându-se în cornier de consolidare. Preț: 10,25 lei/buc. Se vând la bucată cu lungimi de 2,5 m în ambalaje de 50 buc.
- Profil pentru glaf din PVC tare cu plasă. Se montează pentru protecția muchiilor orizontale externe (ex. ferestre) oferindu-le rigiditate şi scurgere apei de ploaie în afara peretelui. Preț: 49,30 lei/buc. Se vând la bucată cu lungimi de 2,5 m în ambalaje de 25 buc.
- Profil din PVC autoadeziv pentru geam 3 mm și 6 mm. Preț: 31,80-42,90 lei/buc. Se vând la bucată cu lungimi de 2,5 m în ambalaje de 25 buc.
- Profil din PVC cu plasă, autoadeziv pentru geam 3 mm, 6 mm și 9 mm. Preț: 42,00-43,40 lei/buc. Se vând la bucată cu lungimi de 2,5 m în ambalaje de 25 buc.
- Profil din PVC de finisare cu plasa pentru fațade. Se folosește pentru a delimita tinc-uri de diferite culori, aplicate pe aceeași suprafață. Preț: 47,00 lei/buc. Se vând la bucată cu lungimi de 2,5 m în ambalaje de 25 buc.
Alte prețuri de piață la data de 16.10.2019:
- Nisip spălat – 220 lei/tona sau 12 lei/ sac de 20 kg.
- Moluză – 100 lei/tona sau 10 lei/ sac de 20 kg.
- Ciment – 60-80 lei sac de 40 kg.
- Amestecuri pentru tencuieli – 49-98 lei / sac 30 kg.
- Grunduri – 114-288 lei/ căldare de 10 litri.
- ș.a.
Dacă e să calculăm, totuși, un preț mediu pentru un metru pătrat de tencuială, inclusiv materialele – ieșim la 240 lei/m2 de la cărămidă până la finisaj. E un preț cu aproximație, dar e o orientare pentru a ști câți bani trebuie alocați pentru această etapă.
Reparația se termină o dată cu instalarea pardoselii și plintelor, baghetelor, profile de dilatare ș.a. Sortiment bun găsești la noi, dekora.md 🙂 . Le-am ales pentru tine.
Să fie cu Spor!