
În ultimii ani, plinta albă a devenit destul de populară în designul de interior. Albul este universal și se potrivește aproape oricărei scheme de culori în încăpere. Culoarea albă contrastează excelent cu nuanțele de lemn întunecat și subliniază toată frumusețea stilului ales. În acest caz, pe același ton, trebuie selectate prize, uși, stâlpi și alte detalii decorative. Pereții și podelele pot fi în culori închise.
Plintele se montează peste pardoseli pe conturul pereților. Ele acoperă rosturile de dilatare, protejându-le de praf, dar au și un rol decorativ. Rosturile sunt fisurile de 0,5 cm lăsate intenționat între plăcile de pardosea dilatantă și perete.
Deci, unde și cum asortați plinta alba?
- Plintă albă și podea cu aspect de lemn – o opțiune clasică. Tonul clasic nuanțează perfect nuanțele pastelate, mărind vizual spațiul.
- Duetul „plintă albă – pereți albi” arată elegant pe pardoseala întunecată, care este potrivită pentru odăile mici;
- Uși și podele în același ton, în combinație cu plinte și ancadramente albe;
- Uși albe, baghete și plinte albe cu pereți de culoare intensă;
- Încăperile spațioase pot fi reduse vizual cu uși întunecate și plinte albe.
Înainte de a cumpăra plinta albă, mai este important să determinați materialul prioritar pentru dumneavoastră.
- Plintele din PVC sunt relevante pentru pardoseli cu gresie, linoleum sau laminat. Pentru ele, cumpărați toate accesoriile speciale: terminații (dopuri laterale) de stânga și de dreapta, elemente de conectare, unghiuri (interne și externe). Pot fi instalate cu șuruburi cu dibluri la fiecare 300, maxim 500 mm. Au muchii flexibile cauciucate care aderează pe perete și pardosea și nu permite prafului să treacă. Sunt cele mai ieftine.
- Plintele din MDF presat din fibre de lemn. MDF-ul este un material ecologic care nu conține fenol și rășini. Hârtia impregnată cu vopsea este lipită de stratul frontal al materialului. Această soluție protejează stratul superior de posibile peeling-uri în timp. Materialul este ușor de curățat și ieftin. Singurul dezavantaj este fragilitatea. Sunt alese pentru parchet din lemn sau laminat în încăperi cu umiditate scăzută. Pot fi instalate cu fixatoare și adeziv. Nu au accesorii.
- Plintele din duropolimer. Acestea sunt antistrop – bune pentru încăperi cu risc de umiditate (bucătărie, baie). Sunt rezistente la loviturile aspiratorului și nu doar. Pot fi instalate la pardoseli cu sistem de încălzire. Nu au accesorii. Necesită instrumente speciale pentru tăiere. Pot fi montate pe șină sau cu adeziv. Se potrivesc tuturor tipurilor de pardoseli, dăruindu-le aspect luxos.
Despre dimensiuni:
Lungimea poate fi de 2.4m, 2.5m, 2.7m și alta – întrebați vânzătorul, apoi faceți calculele de câte aveți nevoie împărțind metrii liniari la lungimea plintei. Grosimea este, de obicei, 2 cm la bază, destul pentru a acoperi rostul de dilatare. Ca înălțime, sunt create modele începând de la 5,5 cm până la 15 cm.
Pentru pereți standard cu înălțime până la 2,7 m, sunt adecvate plintele până la 8 cm. În casele cu înălțime de 2,7 – 3 metri, înălțimea plintei este relevantă în intervalul 8-12 cm. Pentru plafoane mai înalte, luați în considerare achiziționarea unei plinte de 10 cm – 15cm.
Despre forme și ornamente:
Un set cu ornamente fanteziste sau florale transformă pereții, accentuează grația motivelor create în stilul Rococo, Art Deco sau Art Nouveau. Pardoselile albe din interior creează un stil monoton, făcând totodată mai clar conturul tavanului, pereților și plintelor.
Plinta albă înaltă, precum și cea joasă, datorită culorii albe, este considerată o descoperire pentru întruchiparea oricăror idei de design.
Ați hotărât care sunt cele mai potrivite? Succese mai departe pentru achiziții și decorare!