
Fără lucruri inutile! Suntem în anul 2018, un timp în care lăsăm loc pentru experiențe care ne aduc împlinire și ne ajută să obținem realizări.
Minimalismul își are originea cam la jumătatea secolului trecut, dar traversează și astăzi o perioadă de creștere în popularitate.

Design elaborat de Irina Prescureanu
În momentul în care începem să ne reorganizăm spațiul din jurul nostru, să-l facem mai curat, mai clar, mai simplu, creat doar din lucrurile care ne aduc împlinire există un efect interesant care începe să se producă şi asupra minţii noastre şi asupra modului în care ne trăim viața.
Astfel, minimalismul este din ce în ce mai des abordat în amenajări interioare. Este apreciat și folosit atât de către designerii cu experiență, cât și de persoanele care își decorează și amenajează locuința fără ajutorul profesioniștilor.
Stilul minimalist poate fi o alegere perfectă pentru decorarea unui spațiu redus, cât și pentru a unuia cu dimensiuni generoase.
Simplitatea și liniștea sunt elementele de bază, dar ce soluții există ca să păstrăm minimalismul și să evităm un spațiu pustiu și trist?
Există câteva reguli care merită să fie urmate pentru a crea acest stil:
Culorile. Se adoptă ideea de interioare monocrome cu nuanțe de alb, gri, bej, negru sau verde. Prin îmbinarea acestor culori neutre și reci, se formează iluzia unui spațiu vast și se creează o senzație de intimitate, relaxare.
De regulă, pereții sunt vopsiți în alb. Însă, pentru anumite detalii putem recurge la culori primare în cantități mici și/sau la elemente volumetrice.
Pereții. După cum am menționat mai sus, pereții sunt de cele mai multe ori vopsiți în alb, pentru a reda senzația unui spațiu aerisit. Și tot dacă spațiile trebuie să fie cu personalitate și să reprezinte proprietarul, se poate opta pentru oarecare soluții de înviorare:
- efecte volumetrice din baghete, cornișe sau panouri 3D
- tapet sau zugrăveală pe unul sau mai mulți pereți în altă culoare.

Design elaborat de Ana Cecan
Orice am alege, lumina are un rol deosebit de important. Ea nu vine de la o singura sursă, ci de la mai multe corpuri de iluminat. Cât lumina naturală, atât și cea artificială poate evidenția un spațiu prin utilizarea anumitor filtre de lumină, materiale foarte deschise, sticlă translucidă sau obiecte care par să sfideze legile gravitației. Lumina caracteristică stilului minimalist este difuză și conferă o impresie de relaxare și intimitate.
Locuințele mici sau apartamentele de la bloc, unde spațiul este restrâns pot fi amenajate în stilul minimalist. Aici nu este loc pentru diverse obiecte mărunte sau obiecte decorative.
Mobilierul. Se optează pentru linii drepte, simple, ergonomice și practice. Piesele de mobilier trebuie pot fi făcute la comandă sau procurate din magazine specializate. Optați pentru mobilier în culori naturale de lemn precum fag, mesteacăn, salcâm, stejar, combinate cu alb sau crem. Aceste culori vor da un aspect de cald spațiului cu pereți reci.
Ideea de open-space, de transparență, de renunțare la pereții interni a stilului minimalist poate fi aplicată și la crearea mobilei din pal melaminat, lemn, inox, sticlă mată sau semitransparentă.
Dacă ați decis să decorați o locuință în stilul minimalist este indicat să aveți în vedere faptul că nimic nu trebuie să încarce atmosfera, să plictisească sau să obosească vizual.
Ideea de bază a acestui curent este aceea de a surprinde esența lucrurilor apelând la elemente cât mai puține și cât mai simple.
Tot ceea în trecut se ascundea (zidăria, țevile metalice), astăzi, din contră, pot fi folosite ca elemente de design interior.

Design elaborat de Iulia Sîrbu

Design elaborat de Elena Ianioglo
Pentru o casă armonioasă ordinea și echilibrul este esențial. Analizați ce anume vă face să vă simțiți cel mai bine când sunteți acasă și care sunt efectele pe termen lung. Alcătuiți o listă sau o schiță de proiect în care să le includeți, apoi lăsați cele mai necesare lucruri.
Când veți căuta soluții de design apelați la magazinul dekora.md ca să faceți cunoștință cu materialele de finisaj și decor actuale și practice.
Vom fi fericiți să știm că vom contribui la buna voastră dispoziție primită de la spațiul în care locuiți.