
Iată că ați ajuns la linia de finiș cu lucrările de reparație. Felicitări!
Pereții au tapet (sau sunt vopsiți) și plăcile de pardoseală sunt montate.
Acum, e timpul de instalat plintele 🙂 .
În acest moment, recomandăm, să priviți plinta ca pe un accesoriu. Așa cum o curea, ceas sau cravată schimbă aspectul unui costum, la fel și plinta „face diferența” în designul interior.
- Ce fel de plinte găsiți prin magazine acum și care ar fi cea mai potrivită pentru încăperea dumneavoastră?
- Cât sunt de practice?
- După ce criterii sunt selectate?
Haideți să vedem:
Culoare. De obicei, culoarea plintelor este selectată după culoarea pardoselii, sau a ușilor. Generația nouă de plinte sunt imprimate în nuanțe de lemn prin tehnologia „Wood Effect”. În ultimii ani, producătorii au adăugat suplimentar și „Wood structure” – un relief de lemn. Astfel, aspectul plintei devine foarte asemănător lemnului natural și se asortează ușor cu noile colecții de pardoseli. Atrageți atenție la modelele INDO și INTEGRA.
Atunci când plinta este o extensie vizuală ancadramentelor de la uși, accentul cade pe aceste linii de delimitare și îi oferă o eleganță aparte.
Material: PVC, MDF sau duropolimer. Să le luăm la rând. De multe ori suntem întrebați care plinte sunt mai bune?
Plintele din PVC. Există numeroase colecții și nuanțe, au muchii cauciucate care iau forma peretelui și a pardoselii, au cablu canal și sunt ușor de întreținut. Se montează cu șuruburi de perete la distanțe de 40-50 cm. Se conectează între ele prin accesorii – unghiuri interne, externe, conexiuni și terminații. Pot fi montate la orice tip de pardosea. Sunt considerate variante econom, ca exemplu colecția Mack .
O soluție economă, dar cu aspect respectuos sunt plintele INDO. Tot din PVC, dar cu suprafață de „wood effect” și ”wood structure”, cu șină detașabilă. Plintele INDO tot au muchii cauciucate care le lipește perfect de suprafețe. Datorită lor, firele de praf sau umezeala nu trece în spatele plintei
Plintele din MDF sunt modelabile, pot fi vopsite. Au aspect frumos și estetic. În comparație cu cele din duropolimer, mai ușor se instalează. Arbiton produce colecția Paint-it de plinte albe din MDF. În această colecție sunt câteva modele cu lățimi de la 8 cm până la 11 cm netede sau cu ornamente. Au și cablu canal. Nu se recomandă să fie instalate la bucătărie sau baie ca să nu absoarbă umiditate sau mirosuri.
Plintele din duropolimer (videllit) sunt și ele ușor de montat dacă meseriașii sunt dotați cu instrumente și îndemânare.
Una din atu-ul plintelor de la Arbiton este șina din spate. Șina este detașabilă. Astfel, când vine vremea de făcut reparație din nou, plinta se desprinde de pe ea. După ce se repară peretele – se îmbracă plinta la loc pe șină! Tot șina, servește rolul de cablu canal. Plintele din duropolimer își merită prețul cât pentru aspect, atât și pentru durata de viață!
Proprietăți:
- culorile sunt rezistente la razele UV și la produsele chimice cu care igienizați pardoseala;
- plintele sunt rezistente la umezeală;
- nu absorb mirosuri;
- sunt rezistente la lovituri, zgârieturi și alte acțiuni mecanice;
- se detașează de șină pe timp de reparații;
- au aspect elegant clasic.
La dekora.md găsiți 2 colecții de plinte din poliuretan: VEGA – plinte albe cu înălțimi de la 6 cm până la 15 cm și INTEGRA – 20 de nuanțe cu aspect de lemn cu înălțimi de 8 cm.
Metodele de instalare. Plintele se instalează de perete. După construcție, ele sunt puțin înclinate, astfel ca să acopere joncțiunea și rostul de dilatare între perete și pardosea.
Cele cu șine (INTEGRA, VEGA, INDO), pot fi fixate prin șuruburi, adeziv, scoabe sau cu dublu scotch.
Se fixează doar șina, iar plinta detașabilă se îmbracă și se detașează de ea când e necesar.
Plintele din MDF se montează de perete, cel mai des, cu adeziv. Pot fi instalate fără accesorii. Se propune un singur accesoriu universal care se numește block. El poate fi instalat în colțuri interne externe, la conexiuni și terminații.

Instalare Paint-it fără accesoriu

Instalare Paint-it cu accesoriu block
Cele simple din PVC se instalează prin șuruburi, în orificii preventiv pregătite la distanțe de 40-50 cm fiecare. Între ele, se conectează cu accesorii.
Numărați, mai întâi câți metri liniari cuprinde perimetrul încăperii, câte unghiuri interne și externe sunt, câte terminații sunt. Aceste date vă vor ajuta să faceți comandă corect de cantitatea de plinte și accesorii. Plintele din PVC au lungime de 2,5 m.
Plintele din duropolimer și MDF au 2,4 m.
Astfel, cu plinte, prin ultima „atingere”, definiți aspectul estetic al pardoselilor și pereților din încăpere.
Cât de grațios este rezultatul, depinde de alegerea Dumneavoastră!
Spor!