
CARE E DIFERENȚA ÎN LUCRUL DE ACASĂ ȘI CU CEL DIN AFARĂ? Ne zice Petru Ciurea, care a activat la dekora.md timp de doi ani (2014 – 2016), apoi a decis să-și încerce norocul peste hotare. A fost un coleg bun, ne-a părut rău că pleacă, dar am păstrat relații amicale cu el și continuăm să comunicăm on-line. Și dacă tot comunicăm, l-am întrebat cu ce se diferențiază succesul celor care au plecat față de succesele celor de la noi:
- Salut, Petru! Te observăm din rețelele de socializare că activezi demultișor în afara Moldovei! Unde ești, de ce ai plecat și cum îți merge?
- Salut! Sunt în Marea Britanie. Activez în sectorul construcțiilor ca muncitor calificat. Mă strădui să obțin ceea după ce am venit și mi-i dor de voi de acei de acasă 🙂 .
- Poți să ne descrii diferența cum a fost la noi și cum e acolo?
- Acum înțeleg că una din cele mai frumoase perioade ale vieții mele a fost anume la dekora.md, pentru că lucrurile au evoluat bine, chiar destul de bine în acea perioadă. Frumoasă o pot numi, căci, atunci chiar am reușit multe să înțeleg, să fac și să învăț – atât pe plan profesional, cât și familiar. Tot atunci, am întemeiat o familie frumoasă, pe care o iubesc enorm, am acumulat mulți prieteni, multe cunoștințe noi. A apărut încrederea în sine, apoi au crescut și visele.
- Și ce te-a făcut să pleci?
- Unul din motivele să plec în Marea Britanie a fost îndeplinirea viselor cu pași mai rapizi. De invitat nu m-a invitat nimeni, să zicem că singur m-am cerut. Ca mulți alții, auzeam numai de bine de la cei plecați. Dar să știți în mod cert, problemele se dublează când ajungi peste hotare, iar rezultatele rezolvării lor îți par mari succese. La totul de-a gata nu te așteaptă nimeni nicăieri, asta o știu precis. Aici la avansare nici nu visez, sunt multe bariere care necesită un efort colosal să le treci.
- Dar în Moldova, ai avut avansări?
- Da, mi s-au apreciat aptitudinile 🙂 . Mă dedicam de fiecare dată, la fiecare treaptă. Prima jumătate de an la dekora.md am activat ca agent vânzări regiunea sud. Era o funcție, să zicem, destul de responsabilă și chiar foarte interesantă. Sudul Moldovei este bogat într-o diversitate de etnii – cu oameni buni și chiar unii foarte buni. Era interesantă fiecare zi în specificul său și toate diferite una față de alta. Plictiseala nu se simțea, ba din contra, îmi luam doza de adrenalină din îndeplinirea cu succes a sarcinilor. A doua funcție, să o numim avansare, a fost de manager al departamentului de construcții. A fost ceva nou pentru mine, și din nou plăcut. S-au schimbat categoriile de oameni cu care am avut de afacere. Desigur, au apărut și responsabilități mai mari și mai multe, dar se rezolvau și toate veneau la locurile lor, datorită echipei mele din acest departament.
- Wow ce nostalgic 🙂 ! Ce reușite ai obținut în Moldova și ce reușite ai acum?
- Ca reușite pentru mine în Moldova, dacă sincer, era plăcerea de a vedea rezultatele lucrului bine făcut. Îndeplinirea sarcinilor, care intrau în obligații, nu le pot califica ca victorii, ci doar o normalitate pentru funcția pe care o dețineam. Aici, în Marea Britanie, la început, ai atâtea de învățat, de pus la locurile lor! Apoi, da, se fac și bani, dar după toate cheltuielile suportate zi de zi, nu pot zice că sunt mari sumele. Periodic, mai apar pauze de muncă și rămâi doar cu experiența.
- Vrei să zici că ai regrete?
- Da, sunt. Pierd acum ceea ce-i mai frumos – timpul petrecut cu familia, care, cu părere de rău, nu mai poate fi recuperat. Sper că nu mai durează mult timp până vom fi din nou fericiți împreună, eu și familia mea. Din start nu realizezi acest lucru, dar imediat ce trece puțin timp la depărtare, îți dai seama că plecarea este una din cele mai mari greșeli pe care o poate face cineva. Am înțeles chiar eu, că nu e bine să fii departe de cei dragi. Acum, unul din cele mai importante scopuri este să mă întorc acasă în 2018.
- Cu ce dorești să te ocupi când te întorci?
- Mă voi ocupa cu ceea ce îmi place în primul rând.
Vreau să mă trezesc dimineața ca să mă duc la muncă fără ca să am nevoie de deșteptător. Să activez cu plăcere, nu numai de dragul banilor. O să mă încadrez, cred eu, într-un domeniu unde să fie de lucrat cu oamenii, cu comunicare și, desigur, de folos atât mie cât și celor care au nevoie de mine. O să aleg un loc de muncă unde să fie permanent dezvoltare și creștere de sine, adică un domeniu unde permanent să am ce învăța lucruri noi. Acum, ferm știu ce vreau de la ziua de azi și de la ziua de mâine și de la următorii 10 ani.
- Mulțumesc, Petru pentru confesiune. Acum spune-ne, te rog, ce sfaturi le dai celor care doresc să profite de posibilitatea de a lucra în altă țară?
- Ascultă proverbul „De zece ori măsoară și o dată taie”. Dacă ești un meseriaș bun în domeniul în care activezi, primești satisfacție de la ceea ce faci, ai un venit decent pentru țara în care locuiești – nu se merită să schimbi totul pe ceea ce nu este al tău. Doar pentru idea că vei face mai mulți bani. Nu încurcați venitul mare cu rulajul mare. În țara unde sunt salarii mari, acolo și cheltuielile sunt mari. Gratis nu este nimic absolut. Dacă stai bine pe o creangă trainică și puternică, nu o tăia de sub tine.