
De când s-a deschis drumul peste hotare, a devenit tot mai tentant pentru moldoveni să câștige bani „mulți” și „repede” în afara țării 🙂 . Mai întâi, moldoveanul vrea să-și facă „de-un adăpost”, apoi să-și dea copiii la școală, apoi „de nuntă” primului, apoi „de-a doua nuntă” următorului ș. a. m. d.
Și iată că, într-o zi, observi, dragă moldovean, că nu-ți mai rămâne sănătate și puteri. Observi, pe neașteptate. Ajungi să nu mai trebuiești nimănui nici acolo, nici acasă. După ani și ani de drumuri, revenit acasă, trebuie să ai mare noroc să te integrezi.
Și ce-i de făcut? O să căuți să mă contrazici și, într-adevăr, vei găsi multe argumente, dar soluția ar fi să rămâi în țară când ești în floarea vieții.
Cât de greu ar părea să reușești aici, tot reușești până la urmă să ai rezultate frumoase. Problemele apar pentru a fi rezolvate și le găsești „ac de cojoc” dacă cauți. Drept exemplu, am putea vorbi despre experiențele oamenilor simpli care și-au pus ambițiile în funcțiune, aici acasă. Sunt multe istorii din viață.
O istorie ar fi experiența lui Petru Alii din s. Răzeni, Ialoveni. Noi îl avem alături de 7 ani. Ce ține de studii, știm despre el că a învățat de lemnar-tâmplar. Această profesie ar fi trebuit să îi asigure pâinea de zi cu zi, dar ceva n-a mers. A întâlnit aceleași dificultăți ca și noi toți.
Prin anii 1990 – 2000, când antreprenorii de atunci achitau salarii „în natură”, majoritatea moldovenilor s-au reprofilat în domeniul reparațiilor și construcțiilor ca să câștige un ban. A încercat și Petru. Își întemeiase o familie față de care se angajase să îi poarte de grijă. Cu o oarecare experiență își formase o ”brigadă” de lucrători, cu care executau lucrări de construcție unul altuia moca, iar altora contra bani 🙂 . Treaba mergea, au activat așa vreo 10 ani și ar mai fi continuat dacă Petru n-ar fi dorit o schimbare.
- Mai întâi, vroiam ceva legat de deplasări, ne povestește Dumnealui, pentru că simțeam nevoia de alt anturaj. Vroiam să văd mai multe regiuni ale țării. Totodată, căutam un lucru stabil, legal. Nu era ușor să fiu acceptat în companii fără experiență de muncă oficială. La dekora.md am fost refuzat de 3 ori și primit din a 4-a încercare ca șofer. Trebuia să fiu insistent și să demonstrez că pot fi de folos.
- Uluitor! Ați avut multă tărie de caracter! Astăzi faceți parte din administrația firmei. Ne povestiți cum ați reușit?
- Din martie până în august 2011 am activat ca șofer. Doar câteva luni 🙂. Curând am fost numit ca depozitar șef, cu sarcina de a forma un colectiv și de a organiza lucrul eficient. În 2013 am fost numit șef de gospodărie, iar cu timpul mi s-a adăugat și logistica. Cu fiecare avansare, trebuie să însușesc lucruri noi, programe noi, metode moderne de lucru și să corespund așteptărilor. Nu pare ușor la început, dar e posibil.
- Care este plăcerea Dumneavoastră proprie de la procesul de lucru?
- Mie îmi dău senzația de împlinire obligațiunile și planificările îndeplinite. Am pentru ce veni la serviciu. M-am deprins cu acest colectiv. Apreciez că sunt stimat. Așa că, dacă stai mai mult pe un loc și lucrezi pentru perspectiva lungă- ai și rezultate.
- Cum arată stabilitatea în viață pentru Dumneavoastră?
- Când lucram la Moscova îmi părea de neînchipuit că se poate de trăit decent în Moldova. Iată că se poate! Scopurile îndeplinite îți dau succes și stabilitate. Altfel, e cam haotic când nu știi ce vrei de la viață. Ce ține de familie, aceasta este întotdeauna pe primul plan. În familie este dragoste și susținere. De dragul unei familii unite, am construit o casă și păstrez un lucru stabil ca să o întrețin. Fetele mi-au crescut în ochii mei și sunt aproape de mine.
- În viziunea Dumneavoastră, de ce țara noastră are nevoie de specialiști, cum i-am menține acasă?
- Moldova, ca și fiecare țară, are nevoie de specialiști pregătiți pentru diferite domenii. Ar fi bine ca fiecare să se aprofundeze și să lucreze în specialitatea sa. Peste hotare munca se remunerează altfel, și e evident că lumea pleacă după bani. Acasă, rămân tot mai puțini. La noi, salariile au început să crească, se construiesc apartamente, se oferă cămine. E posibil să facem și pe loc să fie mai bine cu mâinile proprii. Mai încet, dar e posibil. Conducerea țării neapărat trebuie să atragă atenție la omul de rând, căci suntem baza statului. Satele adineauri pustii, acum prind la viață, apar gospodari care întemeiază adevărate moșii și le lucrează de e o plăcere să le vezi. Doar că au nevoie de susținere.
- Ce recomandați Dumneavoastră tinerilor din Moldova?
- Căutați drumul în viață pe plac în care puteți avansa și dobândi scopul propriu. Dacă nu vom susține noi țara, atunci cine? Am observat că dacă îți faci lucrul bine și conștiincios, antreprenorul devine de succes și are de unde acorda salarii mai bune.
Personal, mă bucur că mi s-a dat posibilitate de a-mi forma o carieră, că sunt susținut și mă pot baza pe colegi. Dacă ești stăruitor – administrația tot este săritoare la nevoie. Mai sunt și premii, team building-uri de 2 ori pe an, surprize la unele sărbători ș.a.
Toți tindem spre bine, spre a avea parte de odihnă, să avem mai mult timp pentru cei dragi. E posibil. Cu cât compania se va ridica, cu atât și avantajul propriu va crește. - Suntem în ajun de sărbători. Aveți vreun mesaj pentru cetățenii Moldovei?
- În prag de sărbători aș dori să aduc felicitări tuturor cu ajunul Anului Nou. Vă doresc sănătate tuturor în familie, spor la serviciu, bunăstare. La mulți ani!