
Pe zi ce trece, construcțiile de clădiri devin tot mai modulare pentru a fi edificate mai rapid și mai econom de întreținut. Se propun pe piață diferite tehnologii, se implementează cu zecile și devin populare cele cu adevărat funcționale.
Ce ține de plafoane, produsul revoluționar îl constituie tavanele casetate, ajungând cel mai răspândit tip de tavan, datorită avantajelor sale funcționale. Îl vedem oriunde – în clădiri de birouri și de conferințe, centre comerciale, centre medicale, unități de învățământ, săli de sport, puncte sanitare, cantine, hoteluri, bănci, hale industriale și depozite etc.
Nu trebuie sa fii expert în construcții ca să vezi cu ochiul liber cât este de practic:
- are aspect estetic sobru;
- finisează planșeul brut al încăperii, fără cheltuieli suplimentare;
- permite instalarea traseelor (termice, electrice, de date, de apă, etc) prin spațiul tehnic creat;
- permite utilizarea materialelor termoizolante și fonoabsorbante;
- este ușor de instalat, manevrat și întreținut;
- nu arde;
Mai puțini știu că este tratat acustic, fiind solicitat pentru spații cu destinații deosebite (săli de spectacol, conferințe, audiție etc).
Materialul, considerat ecologic, din care este realizat tavanul casetat are rol de climatizare. Datorită conținutului mare de macropori, tavanele casetate sunt recomandate, mai ales, pentru reglarea umidității atmosferice a spațiilor. Specialiștii pot confirma că materialele de construcție cu un conținut ridicat de macropori pot acumula temporar umiditatea, pe care o cedează atunci când aerul interioarelor se usucă. Astfel, aceste materiale au un efect de reglare a climatului interior.
Sistemul de instalare a plafonului casetat reprezintă o structură metalică din profile zincate pe care se așează plăcile. În caz că vine timpul și e necesar de inspectat rețelele din spatele casetelor, acestea se deplasează ușor, apoi se aranjează la loc. Scheletul metalic este susținut de un complex de elemente de suspensie fixate în planșeul tavanului. De obicei, se formează module pentru plafoane casetate de 600×600 mm. Un specialist va face marcări preliminare pentru a respecta geometria camerei.
Alte aspecte pozitive:
• Coeficientul de reflecție a luminii sporit a plăcilor permite, într-o oarecare măsură, economisirea energiei electrice;
• O bună absorbție a zgomotului face acest tip de plafon o opțiune excelentă pentru birou;
• Un număr mare de accesorii, fabricate special pentru aceste plafoane, permite o instalare mai lejeră. Suplimentar, pot fi achiziționate grătare de ventilație și elemente de iluminat încorporate;
• Materialul natural al plăcilor este sigur și ecologic;
• Este rezistent la acizi diluați, alcaline, AMP şi alți agenți chimici obișnuiți;
• Există câteva tipuri, adaptate după condițiilor de utilizare.
De obicei este alb, dar poate fi vopsit la discreția designerului.
În cele mai multe cazuri, plafonul casetat s-a poziționat ca cea mai bună soluţie, dar Dvs, ce ziceți?