
Holul este prima încăpere pe care o văd cei care intră în casă și merită o atenție deosebită la amenajare, căci reprezintă o carte de vizită pentru locatari. Am cules câteva sfaturi utile, idei ingenioase și imagini care pot inspira pentru amenajarea holului într-un mod fermecător, dar și practic.
- Atenție la forma și marimea holului
În primul rând vedeți dimensiunile și forma holului: sunt cele mai importante date pentru a obține un spațiu echilibrat din punct de vedere vizual și pentru a crea un spațiu plăcut, lipsit de aglomeratie și de lucruri inutile. În dependență de mărime și formă, poate fi decorat în moduri diferite.
Hol lung și lat.
Uneori holurile sunt lungi și late, mai ales la apartamente începând de la intrare până spre capătul locuinței. Da, pare greu de amenajat, dar e posibil. Se poate de amplasat de-a lungul antreului un dressing până în tavan cu o mulțime de spațiu pentru depozitare. Pentru a crea senzația unei încăperi mai mari, ajută aplicarea oglinzilor pe ușile dulapului.
Hol lung și îngust.
De multe ori holurile înguste și lungi, pot fi întâlnite la apartamentele de bloc. Decorul unui asemenea hol ar trebui să fie minimal cu obiecte doar strict necesare ca să evitați senzația de aglomerație. Un dulap îngust pentru încălțăminte și un cuier sunt destule, dar să fie cu ușițe să nu fie la vedere încălțămintea și hainele. Pentru a mări vizual spațiul, instalați o oglindă pe unul din pereți împreună cu corpuri de iluminat din ambele părți. Utilizați culori deschise la zugrăvirea pereților, poate chiar alb.
Hol pătrat
Holul pătrat permite de amenajat mult mobilier. Poate fi și dressingul cu loc mult pentru haine și încălțăminte, dar și o măsuță cu două scaune. Astfel holul devine ca un spațiu de living sau lounge imediat la intrare, mai ales dacă se găsește loc pentru rafturi sau polițe cu cărți.
Culorile? Orice nuanță preferată. Designerii sfătuiesc culori calde – roșu, galben, portocaliu. Aceste nuanțe dau locului acea căldură de „acasă”.
Hol mare de casă
Chiar și atunci când aveți un hol mare cu spațiu generos, tot trebuie sa alegeți cu grija obiectele de decor. Un risc poate fi ca mobilierul sa fie prea puțin sau prea mic și întreaga încăpere să pară goala și rece. Alt risc e să alegeți obiecte din registre diferite, care nu compun o imagine de ansamblu coerenta. Iată câteva reguli în ceea ce privește amenajarea unui hol mare de casă:
- Obiectele de mobilier să fie direct proporționale cu spațiul de care dispui;
- Odată ce spațiul permite asta, aranjați în hol câteva scaune sau o băncuța și o masă – sunt obiecte foarte utile în hol;
- Asortați texturile și obiectele de decor – tablouri, plante sau orice alt obiect pentru a personaliza holul;
- Țineți cont de cum este amenajat restul casei, mai ales daca din hol se trece direct în living sau în bucătărie – tot spațiul trebuie sa aibă același stil decorativ;
- Amplasați mai multe corpuri de iluminat – unul în mijlocul tavanului, dar și alte corpuri suspendate de perete;
Alte sfaturi:
- Amplasați în hol obiecte de decor precum tablouri cu mesaje inspirate, plante de interior, fotografii de familie – în așa fel veți vedea oamenii dragi de fiecare data când ajungeți acasă. Acest moment asigură un impact pozitiv asupra stării de spirit;
- Toată locuința trebuie decorata într-o nota comună, urmându-se, în mare parte același stil de design;
- Amenajarea holului în funcție de stilul preferat
Deci după cum este menționat și mai sus, stilul ales pentru hol trebuie sa fie în concordanță cu cel din întreaga locuință. Nu exista vreun stil anume recomandat pentru hol, el depinde de propriile gusturi și de spațiul de care dispuneți. Pentru cele mai populare stiluri sunt câteva principii de amenajare:
Amenajarea unui hol modern
În holurile moderne alegeți mobilier minimalist, cu linii drepte. Culorile predominante la acest stil sunt alb, negru, wenge, bej. In casele amenajate modern dictează pragmatismul și ordinea. Aici nu există obiecte în plus și nici prea multe obiecte de decor. Iată câteva imagini drept inspirație:
Amenajarea unui hol vintage
Pentru cei care își doresc o locuință boemă în care să domneasca armonia, a apărut stilul vintage. El este foarte popular în prezent la amenajările interioare. In vintage predomină pastelurile, dar și albul. Imprimeurile florale sunt și ele caracteristice acestui stil fermecător, la fel orice obiect care poarta patina timpului. Intr-un hol amenajat în stil vintage, poate fi folosit tapetul, mai ales unul cu un pattern floral.
Amenajarea unui hol clasic
Un hol clasic va rămâne mereu în tendințe. Culorile predominante sunt de obicei bej, wenge sau culoarea lemnului. Pe pereți poate fi aplicat lambriul (moldingul) astfel ca tot decorul casei să fie unul gândit unitar. Pentru piese aparte, nu uităm că trebuie ca și întreaga locuință sa fie decorată în acord cu aceste alegeri.
In holul decorat în stil clasic există neapărat un pantofar și un cuier cu un aspect clasic, din lemn și cu extremitățile rotunjite.
Amenajarea unui hol vesel
Vă doriți o casa veselă și colorată? Puteți crea un spațiu jucăuș si vesel, în care oricine se va simți excelent începând cu prima încăpere de la intrare. Folosiți multă culoare, obiecte de decor jucăușe și puneți imaginația la contribuție, pentru a crea obiecte practice din lucruri pe care nu le mai folosiți.
Amenajarea unui hol feng shui
Daca doriți să atrageți energiile pozitive în locuința Dvs, principiile feng shui vă vor fi de mare ajutor. Pentru holul casei, iată ce recomandă experții în feng shui:
- Folosiți cât mai multe plante;
- Lumina este energie, iar un hol luminos va aduce prosperitate în locuința Dvs. Amplasați corpuri de iluminat în așa fel încât lumina să ajungă în toate colțurile încăperii;
- Nu amplasați oglinda în fața ușii de la intrare sau alte obiecte, ci în lateral;
- Intr-un hol îngust și întunecat o soluție ar fi să aduceți lumină și energie cu ajutorul nuanțelor deschise și al oglinzilor;
- Alegeți mobilier și elemente de decor care să conțină cele 5 elemente ale universului – metal (obiecte din metal sau de culoare argintie/gri), pământ (plante sau obiecte din culori pământii), foc (obiecte de culoare roșie sau tablouri în care se folosește culoarea roșie), apa (o fântâna zen sau o fotografie cu marea), lemn (mobilier din lemn, lambriu etc.).
Dacă observați, idei există din plin și atâta vreme cât lucrează imaginația și creativitatea, se poate de decorat superb un hol în care să domnească buna dispoziție.
Ce idei de mai sus ați ales Dumneavoastră ca să creați un spațiu primitor, în care musafirii să pășească ademeniți de un decor plăcut?
Ne împărtășiți părerile? Sau ne chemați în ospeție? 🙂