
De ce omul își încălzește spațiile? Toți știm că căldura este o formă de energie vitală pentru existența vieții umane, de asta este adusă în casă. Ați observat să vă simțiți picioarele reci fiind în încăpere încălzită? Clar că este din cauza distribuției neuniforme a energiei termice, de la calorifere sau sobă. Încă de la lecțiile de fizică se știe că curenții de aer calzi se ridică în sus iar aerul rece se lasă în jos și în unghere. Aerul încălzit la +26 º C va coborî apoi în jos răcindu-se până la +18º C atunci când încăperea se încălzește de la calorifere. Dacă căldura va veni de la pardosea, se va crea jos la picioare o zonă de confort de +22+24º C și +18ºC la nivelul capului.
Această distribuție a căldurii în încăpere este cea mai ideală, astfel pardoseala caldă este cea mai recomandabilă și mai preferată.
Avantajele pardoselii calde:
– E posibil de reglat cât de cald sau răcoare să fie în casă manual sau automat cu ajutorul senzorilor de căldură după regimul zi sau noapte;
– Micșorarea circuitului curenților de aer limitează ridicarea prafului;
– Crearea în mod optim a energiei termice asigură economie energetică și financiară;
– Lipsa sistemului de încălzire la suprafață asigură posibilități mai mari la amenajarea spațiului, mai ales a mobilierului.
Ce fel de pardoseli calde cunoaștem?
1. hidraulice, atunci când pardoseala este încălzită prin sistem cu apă caldă care circulă prin țevi, și
2. electrice care sunt încălzite prin cabluri sau peliculă.
Merită de menționat că instalarea unei pardoseli cu sistem de apă caldă e mai rațională la casă particulară sau în apartamente unde blocul este conectat la încălzire autonomă sau regenerabilă. Conectarea sistemului cu apă caldă pentru pardosea este interzis și nerecomandabil de la rețeaua centralizată.
Pardoseala caldă poate fi instalată sub LVT ( Luxury Vinil Tile), laminat, teracotă și șapă auto-nivelantă. Nu instalați sub suprafețe de plută, linoleum, mochetă, parchet. Nu termoizolați suprafețele, căci se va micșora conductivitatea termică și elementele de încălzire vor ceda pentru că vor fi permanent supraîncărcate.
Pardoseala caldă cu sistemul hidraulic înlocuiește sistemul de încălzire cu calorifere. Sistemul electric este instalat ca sursă de încălzire adițională în baie, bucătărie, antreu, balcon, mansardă. Avantaje – permite o pardosea mai subțire, poate fi instalat acolo unde nu e posibil un sistem hidraulic, nu necesită o reparație capitală, încălzește podeaua foarte repede.
Instalarea unei pardoseli calde de sine stătător este o sarcină dificilă, dar nu imposibilă. Mai întâi, merită de alcătuit un proiect și de făcut anumite calcule. Începeți de la sursa de încălzire.
Instalarea unei pardoseli calde cu sistem de apă caldă:
- Pregătirea încăperii. Pregătim o rezervă de 85 mm deasupra nivelului neted de șapă. Pregătim și peretele, cât de straniu nu v-ar părea. Alegeți un loc unde veți instala un dulap pentru colectoare, mai la mijlocul încăperii imediat lângă podea. Ca dulapul să nu consume din spațiul casei, incorporați-l în perete 12-15 cm.
- Așterneți un strat termoizolant – polistiren, poliuretan sau substrat special 3 în 1.
- Așterneți și fixați membrană care asigură conductibilitatea vaporilor.
- Instalarea plăcilor termoizolante. Aceste plăci din penopolisterol se utilizează pentru fixarea țevilor și termoizolare suplimentară. Economisesc timp la instalarea țevilor.
- Instalarea țevilor. În principiu pot fi instalate orice țevi din orice material: cupru, oțel, policlorvinil sau polibutan, dar cel mai bine alegeți țevi speciale din polietilenă PE care au un șir de avantaje:
Conductibilitate termică înaltă 0,32 W/m *grade С;
• Rezistență și siguranță – mențin presiunea de 7 bari la 90 grade С și 11 bari la 70 grade С;
• Rezistă la îndoituri;
• Este durabil în timp. Producătorii dau garanție 50 de ani.
• Nu se supun coroziunii;
• Inhibă zgomotele;
• Lungimea valului de 200 metri asigură instalare fără suduri. - Instalare după tehnologie și reguli pe toată suprafața încăperii.
- Moduri de aranjare.
- Conectarea țevilor la colectorul de distribuție.
- Testarea sub presiune a conductelor pentru a asigura integritatea sistemului.
- Turnarea șapei. Nu uitați de fisura (rostul) de dilatare sau armare pentru preîntîmpinarea crăpăturilor.
- Acoperiți șapa cu substratului nivelant potrivit pentru pardoseli calde.
- Instalarea laminatului.
Sistemele de încălzire electrică utilizate în pardoseli calde, pot fi:
- cu încălzire de la cablu;
- cu încălzire de la cablu armat;.
- covoraș – infraroșu.
- Instalarea unei pardoseli calde electrice:
- Pentru instalarea sitemului de încălzire electric este nevoie de:
- generator de căldură;
- cabluri pentru instalare și cablu de împământare;
- fixatoare;
- aparat de control și senzor (de obicei sunt incluse în set)
- sistemul RCD.
Procesul de montare:
1. Pregătirea pardoselii – nivelare, izolare termică, peliculă cu barieră de vapori;
2. Plasare substrat reflectorizant termic;
3. Covorașul infraroșu se întinde și se fixează direct pe substrat. Materialul reflectorizant este prevăzut în construcție;
4. Cablurile de încălzire trebuie măsurate la rezistență înainte de instalare. Discrepanța produsului nu trebuie să depășească 10% din datele indicate în pașaport;
5. Întindeți și fixați cablurile. Dacă ați ales opțiunea de a turna șapă, consolidați suprafața cu plasă;
6. Conectați cablul de încălzire cu sursa electrică. Ascundeți firele electrice;
7. Verificați încă o dată rezistența la încălzire;
8. Turnați șapa și instalați teracota;
9. Pentru opțiunea covorașului infraroșu – așterneți un substrat fonoizolant sau peliculă și instalați laminatul.
Ce fel de laminat se potrivește pentru pardosea caldă? Vedeți aici sugestii de alegere a laminatului pentru ambele sisteme de încălzire. A rămas doar să stabiliți ce se potrivește cel mai bine pentru Dumneavoastră și să începeți lucrările după cum ne sfătuise proverbul „Fă-ți căruța iarna și sania vara!!!”.
Succese!