
De ce ne-ar trebui laminat pe pardosea caldă?
Hai să ne închipuim că facem baie într-o cadă confortabilă când în casă e cald, iar afară e o seară rece de iarnă. Totul pare a fi bine și relaxant, până ieșim din baie și călcăm cu picioarele pe teracota rece. Toate senzațiile plăcute dispar momentan și căutăm să îmbrăcăm ciorapi calzi și să încălțăm ciupici. Cu astfel de situație ne confruntăm și în bucătărie, dormitor sau alte încăperi. Parcă în casă e cald, dar la picioare e rece.
Pardoseala încălzită este o soluție care rezolvă problema dată. Acum vreo 25 ani, încălzire prin pardoseală cu apă era ceva de neînchipuit și confuz. Nici în vis nu puteai să-ți închipui că mergi desculț pe podea caldă pe timp de iarnă, iar copiii se zburdă și să se joacă jos, fără temeri de a răci. Atunci era altă mentalitate, pe jos se așterneau covoare groase și se purtau încălțări de lână. Astăzi, covoarele rămân relicvă, iar noi ne uităm „în ochii“ progresului și a noilor tehnologii. Acum, oricine poate monta sub laminat covorașe din aluminiu prin sistem electric sau un sistem cu apă caldă și să se bucure de avantajele sale pe deplin.
Pardoseala încălzită prin sistemul cu apă caldă este comodă, economă, permite mai multă libertate în arhitectură și design. Este mai scumpă ca investiție, dar se răscumpără în utilizare.
Materia primă care se utiliza anterior la producerea laminatului se usca și se deforma la prima dereglare de temperatură, pe suprafețe apăreau fisuri și încheieturile se rupeau. Astăzi, laminatul este unul din cele mai reușite soluții de acoperire a pardoselii, inclusiv și pentru podeaua caldă. Oricum, e necesar de știut anumite criterii la alegerea laminatului pentru podeaua caldă, astfel ca să fie util:
- Căutăm simbolul «permis» indicat de producător;
- Determinăm proprietățile de termoizolare a laminatului plus cel al substratului;
- Ținem cont de clasa laminatului în dependență de încăpere;
- Acordăm atenție modului de îmbinare: cu clei sau click.
De ce? Pentru că, oricum, nu orice laminat este compatibil pentru podea caldă. În producerea clasică, plăcile de laminat au proprietăți de termoizolare și nu permit căldurii să treacă prin stratul de celuloză. Acum, avem în Moldova, LVT ( Luxury Vinil Tile) Arbiton un produs nou la nivel mondial – pardoseala care întrunește cele mai bune calități ale parchetului și gresiei! LVT Arbiton are conductibilitate termică sporită, o distribuie uniform pe toată suprafața și o menține. Temperatura maximă a sistemului de încălzire sub pardoseala LVT Arbiton este destul să fie de 27°C. Rezistența termică este de 0,033 m2k/W (colecția Liberal) și 0,039 m2k/W (colecția Amaron) după standardul EN 12664. Mai are proprietăți antistatice, fiind ideal pentru spațiile cu aparatură specială.
1. Ca să se minimalizeze izolarea, producătorii au gândit și au implementat o tehnologie deosebită pentru plăcile de laminat care sunt perfecte la exploatare pentru podea caldă. Acest laminat a fost însemnat cu un simbol care poate fi întâlnit pe cutie sau în instrucțiune. Alături de semn, este indicat și semnul cu temperatura admisibilă care este, de obicei, 27-28°C. Aceste semne indică și posibilitățile de utilizarea a laminatului pe podea caldă cu menționarea sistemului de încălzire. Laminatul pentru pardosea încălzită prin sistem cu apă caldă nu este bun pentru pardoseala cu sistem de încălzire electric și invers. Dacă alegeți laminatul după toate regulile, puteți fi siguri, că acesta va permite trecerea căldurii și nu se va supraîncălzi.
2. Determinăm proprietățile de termoizolare: În descrierea tehnică a laminatului este indicată o cifră destul de importantă – Coeficientul de rezistență termică. Acordați atenție: cu cât este mai mare cifra, cu atât materialul este mai termorezistent. Conform normelor europene, EN valoarea totală a acestui coeficient pentru stratul de laminat nu trebuie să depășească 0,15 m.p.* K / Watt. Pe lângă asta, trebuie să aveți în vedere și rezistența substratului. Să zicem că ați ales laminat cu un coeficient indicat 0,051 m.p.* K / Watt, iar substratul cu coeficient de 0,049 m.p.* K / Watt. Adunând aceste două cifre, primiți rezultatul de 0,1 m.p.* K / Watt, ceea ce corespunde normelor europene. Coeficientul de rezistență termică depinde direct de grosimea și densitatea laminatului. Deci, pentru podea caldă alegeți laminatul cu densitate și grosime mică (8-10 mm). Dacă coeficientul de rezistență termică este puțin mai mare decât se recomandă, există riscul ca laminatul să se supraîncălzească pe interior precum și sistemul de încălzire. Astfel se va defecta și pardoseala și sistemul de încălzite. Alegerea laminatului pentru podea caldă se face împreună cu alegerea substratului (de 1,5-3 мм) astfel ca împreună să asigure conductivitatea termică eficientă. Spre exemplu, substratul din polistirol extrudat cu perforare permite trecerea căldurii, totodată nivelând pardoseala. Producătorii, de obicei propun laminatul împreună cu substratul ca să vă ușureze de calcule. Substratul Arbiton Izo Floor Thermo este destinată pentru laminatul din încăperile cu orice sistem de podea caldă.
3. Cu cât clasa laminatului este mai înaltă cu atât este mai calitativ și mai rezistent uzurii. Fiind expus pe podea caldă, este utilizat în condiții extreme, de asta este recomandabil de ales laminatul din clasa 32 sau 33. De obicei, toate tipurile de laminat pentru podea caldă au clasa cea mai înalta.
4. Instalați laminatul cu încheietură Click sau Lock, ca să evitați conexiunea cu clei la podea caldă, căci se va usca eliminând substanțe nocive. Cea Click este mai preferată, în vederea unei încheieturi mai rezistente chiar și pe suprafețe nu tocmai netede. Laminatul cu conexiuni Lock are nevoie de o podea perfect netedă.
Orice spațiu locativ poate fi împărțit în câteva zone: Dormitor, cabinetul, bucătăria și zona de trecere (antreul, coridorul), baia, balconul. Amenajând fiecare zonă, trebuie de știut ce fel de laminat pentru pardosea caldă trebuie amenajat.
Prima zonă – bucătăria, locul unde se adună concomitent mai multe persoane, unde este permanent mișcare. Aici este probabilitatea cea mai mare de a ajunge pe podea lichide, gunoi, pete de grăsime. În astfel de condiții, trebuie de ales un laminat rezistent la umezeală, acoperit cu substanțe speciale pe bază de ceară care resping lichidele. El este fie potrivit pentru podea încălzită prin sistemul cu apă.
Pardoseala caldă la bucătărie este mai mult decât actual, doar trebuie de ales clasa potrivită 32 sau 33. Prelucrați rosturile dintre plăci cu substanțe ermetice. Instalarea țevilor din sistemul de apă caldă se face sub un strat de mortar de 2-3 cm ca să asigure o încălzire maximă a pardoselii.
A doua zonă – blocul sanitar (baia și veceul). Destul de des se instalează laminat în baie. Pentru utilizare eficientă, căldura podelelor nu trebuie să depășească
temperatura de 29º C. La regularea sistemului, servesc senzorii din echipamentul de măsurat la panoul de control. Încălzirea treptată exclude deformarea plăcilor de laminat. Alegeți aqua laminat special produs pentru suprafețele cu contact permanent cu lichidele.
Pentru a treia zonă, camera pentru copii se poate de ales laminat cu suprafață mată înzestrată cu efect antistatic, înglobare sunete, rezistent la umezeală și protejat cu soluție contra ardere.
Nuanțele diferite de lemn cu o gamă bogată de culori permite amenajarea oricărui interior. Odaia pentru copii cu laminat pe podea caldă asigură un microclimat bun pentru sănătatea copiilor. Pentru astfel de încăperi e destul laminat de clasa 21 – 22. Aici se poate de folosit covorașe din aluminiu cu cablu de încălzire direct sub laminat, fără mortar.
Pentru celelalte încăperi, e mai clar pentru Dumneavoastră să stabiliți gradul de uzură în dependență de obiceiurile personale, cât și care tip de laminat e mai potrivit.
Vedeți, deci, cât de important este să acordați atenție deosebită acestui moment. Alegeți corect și respectați tehnologiile de instalare pentru că laminatul pe podea caldă trebuie să vă servească cel puțin 15-20 ani, iar sistemul o viață întreagă.