
Atenție, articolul este scris în 2017.
De multe ori ne întrebăm cât costă să construim o casă după gusturile și necesitățile proprii. Aflăm deseori această informaţie din auzite: mai mult de la prietenii şi cunoscuţii care au trecut prin experienţa de o obţine sau a construi. Vorbim despre un preţ total. E greu la noi în Moldova să calculezi de sine stătător, căci nu prea se afişează deschis preţurile. De ce? E altă temă. Hai să încercăm să calculăm.
Dacă vorbim de casă particulară, ne adresăm mai întâi la un arhitector, care apreciază elaborarea proiectului în baza unei schiţe a planificării şi alte concretizări tehnice. Serviciile arhitectului sunt estimate de la 1000 euro până la 2500 euro. Elaborarea proiectului durează 2 – 4 săptămâni. Evident, toate documentele permisive pentru construcţie trebuie să fie în regulă. Apoi, căutăm specialişti care să edifice casa conform acestui proiect.
E mai simplu să ne adresăm, cu proiectul gata elaborat, unei companii de construcţie, cu care vom conlucra în baza unui contract.
La prima vedere s-ar părea ca ar fi mai ieftin să vă adresaţi unei echipe de meseriaşi, adunaţi de vreun cumătru, dar, în acest caz, vă asumați riscul de a pierde banii achitați în avans, toată răspunderea fiind bazată doar pe cuvântul de cinste. Astfel, în cazul în care echipa nu execută lucrarea, sau o execută necalitativ, la fel doar cuvântul de cinste poate să vă garanteze returnarea banilor sau refacerea lucrărilor conform cerințelor. Din asemenea neînțelegeri, uneori se pierd şi relaţiile de prietenie sau chiar rudenie.
Companiile de construcţie sunt obligate, prin lege, să angajeze doar specialişti licenţiaţi şi să răspundă de calitatea lucrărilor nu numai în faţa beneficiarului, dar şi în faţa statului, deci aşa e mai sigur. În plus, orice companie de construcție ține la propria reputație, iar în societatea noastră, în care toată lumea se cunoaște, sau are cunoscuți comuni, câteva avize negative pot dăuna semnificativ afacerii.
Devizul de cheltuieli se afişează din start şi cuprinde toate etapele de construcţie: terasamentul, edificarea, finisarea „la gri” inclusiv rețele, finisarea „la alb”, fără costuri ascunse sau cheltuieli capcană. Terasamentul, edificarea zidăriei și acoperișul constituie de regulă 20% din costul total al casei (140 – 170 euro/m2).
Instalarea ferestrelor, termoizolarea fațadei reprezintă 25% din costul total (180-190-255 euro/m2).
Tencuiala interioară, podelele termoizolate, rețelele alcătuiesc 47 %. Lucrările de finisare cu materiale de preț mediu ajung la 8% din costul casei, fiind de 50-70 euro/m2.
În dependenţă de buget, planificaţi care sunt etapele pentru care optați și perioada de execuție. Preţul se poate modifica, doar dacă solicitaţi alte materiale de construcţie. Pentru siguranța Dvs, solicitați act de predare-primire a lucrărilor la fiecare etapă de construcție sau lunar la fiecare achitare, conform condițiilor contractuale.
După finisarea construcţiei şi conectarea la toate reţelele, daţi casa în exploatare autorităţilor locale. Ca să nu rămâneți surprinși atunci, informaţi-vă din start de impozitul pentru avere, implementat recent, pentru casele mai mari de 120 m2 .
Deci o casă medie cu suprafaţă de 160 m2, fără mobilă și decorațiuni costă aproximativ 70.000 -130.000 euro.
Alt tip de proprietate locativă privată sunt apartamentele. Pot fi procurate în etapa de construcţie la preţ de 450-700 euro/m2 ca investitor sau după ce blocul locativ este dat în exploatare la preţ de 625-900 m2.
Cele mai solicitate apartamente sunt cele de la etajele 3, 4, 5, 6 – le veţi remarca puţin mai scumpe în comparaţie cu celelalte de la alte etaje. Sunt procurate adeseori încă din momentul construcţiei, căci e mai ieftin şi pot fi alese printre primele.
Depinde preţul şi de locaţie: în centrul oraşului sunt mai scumpe, iar la periferii mai ieftine. Acordaţi atenţie dacă periferia este în dezvoltare – merită o investiţie mai puțin costisitoare, dacă în vreo 5 ani veți avea toate comodităţile pe loc și o infrastructură dezvoltată.
Apartamentele cu 1 odaie, au suprafaţă medie de 35-50 m2 (17.500-45.000 euro). Cele cu 2 odăi au suprafaţă de 54-70 m2 (24.500-63.000 euro). Dacă optați pentru un apartament cu 3 odăi fiți gata să achitați pentru 80-95 m2 (36.000-85.000 euro). Cele cu mai multe odăi sunt solicitate mai rar acum şi se construiesc la comandă.
Planificarea oricărui apartament poate fi ajustată, cu acordul companiei constructoare, preferabil până la compartimentare. Construcţia unui bloc locativ de 10 etaje durează de obicei 2 ani sau 2,5-3 ani, dacă e cu parcare subterană sau mai mult de 10 etaje. Cu cât mai devreme deveniţi investitor, cu atât mai ieftin prindeți investiţia. Apartamentul îl primiţi în variantă albă, asigurat prin lege şi contract. Îl puteți primi și finisat la cheie, la solicitare, la preţ mediu de 150 euro/m2 suplimentar.
Iată că ați ajuns la cea mai plăcută etapă – amenajarea locuinţei. Ați realizat unul din elementele-cheie ale unei vieți de om – propria casă – cuibul în care veți crește familia, dar încă aveți nevoie de ajutor. Dacă doriți să vă ocupați singur de amenajare, sunteți pe cale să cuprindeți o altă meserie: nu e imposibil, dar dificil. Ca opțiune, puteți apela la un designer.
Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă? Vedeți aici.