
Ion Țurcanu – designer de interior: Povestea mea „Cum s-a petrecut transformarea”.
În anul 2002 am început-o de la zero, fără să am talente deosebite sau experiență. Am avut doar o dorință arzătoare ca să obțin ceva, ocupându-mă de lucruri creative și interesante. Încă de atunci am hotărât să mă dedic proiectărilor și designului interior și am început studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice la Facultatea „Design interior”.
În al doi-lea an universitar am început să lucrez part time la o fabrică de mobilă cunoscută din Moldova. Atât de mult am dorit să mă aprofundez în acest domeniu că am început să lucrez practic gratuit. Dar nu-i puteam propune nici o abilitate angajatorului – nici de proiectare nici să lucrez cu calculatorul. În prima companie m-au învățat să lucrez cu 3ds Max, Autocad, Photoshop ca să-mi poată plăti puțini bani.
În anul 4 de studii, m-am angajat încă la o companie ca designer de mobilă, unde am înțeles cum să organizez spațiul cît mai practic și comod posibil, să înțeleg mai bine cum și unde se aplică materia primă, să creez lucruri stilate și frumoase. După finalizarea studiilor am început să mă dezvolt rapid prin proiectarea showroomurilor la un salon de mobilă italiană, elaborarea conceptului de show-room și a standurilor expo de peste hotare (or. Kiev, or. Moscova).
Din 2010, m-am lansat ca designer freelancer cu proiecte proprii, comenzi pentru vizualizare și design. Am realizat numeroase proiecte individuale la apartamente, camere de hotel, restaurante.
Nu sunt un oarecare designer genial sau vre-o personalitate talentată, sunt oameni mai talentați și mai sârguincioși ca mine, dar faprul că iau decizii corecte la momentul potrivit, respectiv realizez proiecte de calitate care sunt apreciate, mă simt azi un om împlinit din punct de vedere profesional.
Consider, că fiecare om trebuie să se folosească de ce-i oferă soarta, altfel șansele devin tot mai mici și mai rare.
Dacă citiți aceste rânduri, vă este interesant domeniul, să știți că aici aveți șansa de a începe schimbările. Ele pot începe într-un domeniu vast și important al business-designului prin realizări de proiecte. O realizare corectă vă oferă să fiți onorat mai bine decât pentru un proiect de design. Astfel, deveniți apreciat și stimat de meseriași, beneficiari și antreprenori, dacă aduceți proiectul la final așa cum a fost conceput, apoi îl fotografiați pentru portfolio. Implimentați tehnologia și uitați de situațiile dificile de construcție (însoțirea beneficiarului pe la magazine în loc să lucrezi, reproșuri de la maistru în ce privește greșeli la desen tehnic etc.).
Există vre-o formulă? Da, o percepi din practică sau o înveți de la mentor, dacă ai norocul să-l cunoști.
Succese tuturor. Relizările frumoase se pot obține în orice domeniu pe cere îl alegeți pentru activitate.